Hírek a 17. képzőművészeti biennáléról
Katona Vilmos 2016.09.23.
Viva Arte Viva címmel rendezik meg az 57. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálét 2017. május 13. és november 26. között. Magyarországot Petrányi Zsolt kurátor és Várnai Gyula képzőművész Békét a világnak! (Peace on Earth!) című projektje képviseli.

Christine Macel, a jövő évi biennálé főkurátora csütörtökön találkozott 57 kiállító nemzet képviselőivel, hogy ismertesse velük a 2017-es mustra főkurátori koncepcióját; Magyarországot Fabényi Júlia nemzeti biztos, a Ludwig Múzeum igazgatója képviselte.

A képzőművészeti biennálé középpontjában maga a művészet, a művészi alkotófolyamat és gondolkodásmód fog állni – mondta el pénteken Fabényi Julia, hozzátéve: ez számos kísérőprogramban is megjelenik majd: a főkurátor például a művészi alkotást bemutató filmek beadására is buzdít.

Fontos kérdése lesz a jövő évi kiállításnak, hogy él-e még a művészek fejében érvényes utópia, tud-e még a művészet misszióként működni a világ megváltására – hívta fel a figyelmet a nemzeti biztos.

Elmondása szerint a magyar pavilon jövő évi kiállítása kiválóan kapcsolódik Christine Macel koncepciójához, hiszen éppen az utópia áll a középpontjában. Petrányi Zsolt és Várnai Gyula projektje felidézi a szocializmus és a kommunizmus egyszer volt utópiáját, melyről bebizonyosodott, hogy nem megvalósítható, ugyanakkor felteszi a kérdést: miért nem működött, milyen előremutató elemeket lehet felfedezni ebben az utópiában, és lehetséges-e ma még utópiát megfogalmazni.

A Békét a világnak! című projekt a hidegháborús korszak egyik utópiáját, a világbéke eszméjét helyezi a jelen megváltozott viszonyai közé, egy többszörös perspektívájú reflexiós folyamatba ágyazva. A kiállítás látvány- és tárgykultúrájában az 1960-as évek óta Kelet-Közép-Európában is felbukkanó békemozgalmak nyelvezetét idézi, miközben arra hívja fel a kortárs közönség figyelmét, hogy a jövőképek valamikor pontosan körülírtnak hitt víziói végül utópiák maradtak.

A párizsi Pompidou Központ vezető kurátoraként ismert Christine Macel a találkozó után közzétett programjában emlékeztet arra, hogy egy konfliktusokkal és kiábrándulásokkal teli világban, amelyben a humanizmust komoly veszélyek fenyegetik, az emberi létezés legértékesebb aspektusa a művészet. "A művészet alternatíva az individualizmussal és a közönyösséggel szemben; épít és egyesít minket" – hangsúlyozta.

A főkurátor kiemelt figyelmet fordít a fiatal művészekre éppúgy, mint a túl korán eltávozott vagy méltatlanul elfeledett alkotókra. A felfedezések és újrafelfedezések nemcsak a generációs, hanem a földrajzi határokat is felülírják majd, a biennálé ezért fel kívánja fedezni Latin-Amerika, Ázsia és a Közel-Kelet művészetét, és kiemelt figyelmet fordít majd Európára, annak keleti határaiig és Oroszországig.

A művészek és közönségük a biennálé nyitva tartásának hat hónapja alatt minden héten "Nyílt asztalok" mellett cserélhetnek eszmét. Külön térben mutatják be a művészek által beküldött, saját gondolkodásmódjukat feltáró videókat, de az alkotók kedvenc könyveiből egy könyvtárat is összeállítanak.

 

Forrás: MTI

A hazai projekt látványterv-katalógusa letölthető innen.
A részéletes koncepció pedig innen.

Címkék: képzőművészet, Velencei Biennálé