Hogyan fúrjuk meg a sztárépítész amőbáját?
sebesp 2020.04.30.

A Los Angeles-iek egy része sehogyan se tudja lenyelni Peter Zumthor Pritzker-díjas svájci építész múzeumbővítési tervét, így mindent megtesznek, hogy megtorpedózzák a megvalósulását.

A LACMA Megmentéséért Küzdő Állampolgárok Brigádja (Citizen's Brigade to Save LACMA) szervezésében egy hónap alatt lebonyolított "tiltakozó pályázat" eredményeként hat döntős tervet hirdettek ki a svájci építész, Peter Zumthor Los Angeles-i Megyei Művészeti Múzeumra (Los Angeles County Museum of Art) készült, vitatott tervének alternatívájaként. Két kategóriában lehetett pályázni, a meglévő épületek megtartásával vagy elbontásával számolva, most ezekre várják a közönségszavazatokat.

A múzeum tervezett épületével szembeni ellenállásuk kifejezéseként – amely már régóta tüzes nyilvános viták középpontjában áll – a csoport arra várt javaslatokat, hogy milyen módon kellene helyrehozni Zumthor tervének főbb hiányosságait. "Azért vártunk ötleteket, hogy nyilvánosság elé tárhassuk a korábban átláthatatlan folyamatot, és olyan alternatívákat mutassunk be, amelyek ösztönzik a továbblépést egy olyan LACMA tervezet számára, amely továbbfejlesztett, friss és praktikus, ahelyett, hogy visszafejlesztett és kompromisszumokkal teli lenne" – mondta Joseph Giovannini építészkritikus, a brigád társelnöke.

„A hat kiválasztott terv azokat az ötleteket képviseli, amelyeket a zsűri a legígéretesebbnek talált” – tette hozzá Greg Goldin, a másik társelnök. „Nem azt várjuk, hogy bármelyiket is megépítsék a pályázati terv szerinti formájában, hanem hogy a nyilvánosság, a múzeum igazgatósága és a megyei felügyelőbizottság inspirációként tekintse meg őket olyan alternatívák megfontolására, amelyek valóban megragadják az emberek szemét, szívét és elméjét, és a gyűjteményeket olyan praktikus és építészetileg ösztönző környezetben mutatják be, amely megtestesíti – és nem csorbítja – a LACMA céljait és szellemiségét.”

Zumthor közel tíz éven át csiszolgatta a tervet, melyért tízmillió dolláros díjat vett fel, de az egész tervezési folyamat a nagyközönség elől elzárva folyt. A végül nyilvánosságra került, majd módosított terv szerint egy városi főút felett átívelő, két amőbaszerű amorf födémlemez közé lenne szendvicsként bepakolva a múzeum. Az Architectural Review tavalyi beszámolója szerint a kritikusok a nyilvánosság teljes mellőzésén túl a körülményes megközelíthetőséget, a jelenlegihez képest csökkenő alapterületet, valamint a meglévő épületek elbontását vetik a múzeum vezetésének szemére. Véleményük szerint nehezen összeegyeztethető a 650 millió dolláros költségvetéssel – ami egyébként sem lesz elég –, hogy a mai múzeumoknál alapkövetelménynek számító rendezvényterem, tantermek, könyvtár, raktárak, háttér kiszolgáló helyiségek egyszerűen nincsenek a tervben, vagy ha igen, akkor is külön, bérelt épületben.

A tiltakozó brigádnak nem lesz könnyű dolga, hiszen a bontás már megkezdődött, de nem adják fel: a napokban az interneten tették közszemlére a két kategóriába sorolt ellenterveket, amelyek közül Los Angeles polgárai szavazatukkal választhatják ki az általuk legjobbnak vélt változatot. 

Forrás: The Citizens'Brigade to Save LACMA

Címkék: múzeum, Egyesült Államok, LACMA, Los Angeles, Peter Zumthor