Hollandia új kerékpáros, gyalogos hídja lesz az új mérce + videó
Kék szőnyeghíd 800-1000 méteren
iStvan 2020.03.06.

Hollandiában megkezdték annak a hídnak az építését, amely Európa leghosszabb biciklis és gyalogos hídja lesz.

Köztudomás, hogy a holland nép sajátossága a nyughatatlanság a műszaki vívmányok fejlesztése így az életet komfortosabbá tévő újítások terén is. Például műanyag hulladék újrahasznosításával készítenek utat stb.

De nem restek kerékpáros hidat építeni, ha szükségszerű.

A hid egy tó, egy csatorna, egy autópálya és egy természetvédelmi terület felett húzódik majd, hogy összekössön egy újonnan épült kis települést a hozzá legközelebbi várossal.

Az úgynevezett „kék szőnyeg-híd", vagyis a Blauwe Loper 800 méter hosszú lesz, de azt tervezik, hogy 1 kilométeresre hosszabbítják meg. Az első szakasz befejezése karácsonyra várható. A 6,5 millió eurós híd, amely kényelmes, 2,5%-ban emelkedik a legmeredekebb részén, a Groningen tartományban található Winschotent köti össze Blauwestaddal, egy újonnan épült kistelepüléssel.

A hidat csak kerékpárosok, gyalogosok - és denevérek használhatják. Az építmény LED-világítását ugyanis úgy tervezték, hogy segítségével az állatok könnyen megtalálják az utat a közeli természetvédelmi területről az Oldambtmeer-tóhoz. A hidat denevérbarát módon zöld színűre is festik. A fából készült építmény a tervek szerint akár 80 évig is kitart. A faanyag a közép-afrikai Gabonból érkezett.

Európa jelenlegi leghosszabb kerékpáros hídja egyébként a svéd Sölvesborgban található, a 756 méteres szerkezet a Sölvesborg-öböl mentén húzódik. Viszont mindkét hidat maga mögé utasítja a kínai Xiamen Bicycle Skyway, mely 7,6 kilométer hosszú, és az a Dissing + Weitling nevű, dán cég tervezte, mely Koppenhága 230 méteres hídját, a Bycicle Snake-et (Kerékpár kígyót) is.

Virtuális útvonalbejárás:


Drónfelvétel a nyomvonalon: 

Forrás: Travelo

Címkék: