Idén nem lesz Kotsis Iván-érem átadás
sebesp 2015.12.09.
Elmarad a Kotsis Iván-érem átadása. Mónus János Ybl-díjas építész nem fogadja el az odaítélt díjat, döntését indokló nyílt levelét alább közöljük.

A MÉSZ közleménye

A MÉSZ Elnöksége és a Kotsis Iván-érem Kuratóriuma közli, hogy az 1990 óta dr. Kotsis Iván professzor tiszteletére és emlékezetére átadott Kotsis Iván-érem 2015. évi díjazottja Mónus János Ybl-díjas építész.

Sajnálattal tudatjuk, hogy Mónus János az érmet nem fogadja el, ezért az idei érem nem kerül átadásra. A döntését indokoló nyílt levél, melyet a MÉSZ elnökének írt, a Szövetség honlapján megtekinthető.


Budapest, 2015, december 08.

Roth János DLA
A kuratórium elnöke

***

Tisztelt Sáros László Elnök úr! Kedves Laci!

Díjazásom felterjesztéséről értesítettek. Számomra megható, jól esett, rám vonatkozó funkcióját ezzel teljes mértékben betöltötte, de mégsem fogadhatom el. Indokaim csak személyesek, rám vonatkoznak. Nagyon-nagyon korán (nem voltam 30 éves), teljesen váratlanul, Ybl-díjas lettem. Akkor úgy értékeltem, hogy ezzel az elismertetési ambícióim egy életre megszűntek. Ez az érzés az elkövetkezett évtizedek alatt semmit sem változott, sőt Molnár Péter halálakor felerősödött bennem, ugyanis akkor számba vettem, hogy ki mindenki milyen díjazásban részesült újkori építészetünk évtizedeiben és azt is, ki mindenki nem. Így Állami vagy Kossuth-díj nélkül maradt Jánossy György, Szrogh György, Gulyás Zoltán és Molnár Péter. Ez olyan általános terhe szakmai közéletünknek, melyet valahol személyre szabottan is viselnem kell. Ennek fokozását jelentené számomra díjazásom elfogadása. Visszavonulásom harmadik érve társam, szakmai társam, Szőke Zsuzsa velem töltött munka-évtizedeinek az enyémekkel egyként értelmezése. Kérlek értsd meg elutasításomat, házsártos szempontjaimat.

Köszönettel és tisztelettel,

Mónus János

Forrás: MÉSZ

Címkék: Kotsis Iván-érem, MÉSZ, Mónus János