Ilyen lesz az új debreceni főpályaudvar – nem fog ráismerni!
sebesp 2015.11.12.
Elkészültek a debreceni főpályaudvar tervei, a 21 milliárd forintos beruházás kivitelezése jövőre kezdődik és 2019-re készül el – jelentette be a város polgármestere csütörtökön a Nagyállomás épületében tartott sajtótájékoztatón.

Papp László közölte: az új főpályaudvar a közösségi közlekedés valamennyi ágát integrálja, és a modern közlekedés szimbóluma lesz. A fejlesztési terület összesen 115 ezer négyzetmétert érint: a Nagyállomás főépülete megmarad, mellé két új irodaszárnyat, 390 férőhelyes parkolót építenek, a 4-es számú főút a felszín alá kerül, mint ahogy a föld alá süllyesztik a buszpályaudvart is. A főpályaudvar előtti Petőfi tér zöldfelületű sétálóövezet lesz. Új pályaudvarokat építenek a Fényes-udvarban ás Apafán is.

A tájékoztató végén az építészek és a közlekedési tervezők részletesen bemutatták a leendő debreceni főpályaudvar terveit. Kovács Péter építész kiemelte: a tervekbe integrálták a Kelemen László tervei alapján 1961-ben átadott Nagyállomást, amely "a kor szellemében magas színvonalon épült". Az új főpályaudvar sétálóövezetével a terület ismét közvetlenül kapcsolódik a városközponthoz, amely szerves kapcsolat az állomás és környéke második világháborús bombázásakor szűnt meg.

Forrás: MTI / Realista.hu

Címkék: Debrecen, Magyarország, vasútállomás