Ilyen még nem volt, de talán nem is hiányzik
sebesp 2022.09.02.

A Burj Khalifa köré építendő, gyűrű alakú, magasba emelt metropolisz terveit mutatta be egy eddig teljesen ismeretlen építésziroda. Az alkotók szerint a terv megoldást kínál Dubaj urbanisztikai problémáira, de ha mégse, remélhetőleg újakat azért nem generál.

Nemrégiben számoltunk be egy a sivatag közepére tervezett 170 kilométer hosszú üvegfalak közé szorított lineáris városról, de úgy tűnik, a hasonló grandiózus projektek iránt a világ nagy részét sújtó energiaválság közepette egyre növekszik a kereslet.

A helyi illetőségű ZN era építészstúdió, mely számos látványterv mellett egy megépült villával is büszkélkedhet égbe emelt fekvő kör formájú felhőkarcolót javasol a világ jelenleg legmagasabb épülete köré építeni Downtown Circle (Belvárosi kör) néven, mely szerkezet a Skidmore, Owings and Merrill által tervezett Burj Khalifa felhőkarcolót ölelné körbe Dubaj belvárosában.

A tervezők a Downtown Circle-t "folyamatos metropolisznak" nevezik, és úgy vélik, hogy megoldást kínálna Dubai gyors urbanizációs fejlődésére és népességnövekedésére. Véleményük szerint a javasolt megastruktúra alternatívát kínál a legtöbb nagyvárosi területen található szabadon álló, kapcsolattal nem rendelkező magasházakkal szemben. 3000 méteres kerületével az építmény összefüggő metropoliszként funkcionálna, amely rugalmas és előremutató.

A kettős gyűrűből alkotott vegyes használatú felhőkarcolót kisebb egységekre bontanák, amelyek irodákat, házakat, lakásokat és kutatóközpontokat foglalnának magukba.

A gyűrűk közé egy zöld réteg kerülne, amelyet az épület "zöld tüdejeként" működne.

A Downtown Circle projekt egy fenntartható és önellátó vertikális városi struktúrát hoz létre, válaszolva arra a dilemmára, hogy hogyan építsünk sűrűn az élhetőség megőrzése mellett. A természeti környezet visszaadása érdekében a terv csapadékvíz-gyűjtésre és napenergiára javasolt területeket tartalmaz majd. A városi ökoszisztéma szerves részeként a dizájn a széndioxidot is tárolja és kiszűri a szennyező anyagokat a levegőből, amellett, hogy menedéket biztosít a vadon élő növényeknek és teret az élelmiszer termelésnek - győzködi ZN era a kétkedőket.

A Skyparkban a lakók kanyonokon, dűnéken, mocsarak és vízeséseken haladhatnának át. Úgy tervezték, hogy összekapcsolja az embereket a természettel, és ösztönözze az egészségesebb, szabadtéri életmódot. A megastruktúra külső gyűrűjén végigfutó közlekedési rendszert úgy terveztek meg, hogy az utasokat a metropoliszon keresztül egy csomóponton belül összekapcsolja.

És valóban, nehéz elképzelni, mi is lehetne fenntarthatóbb és környezettudatosabb egy 500 méteres magasságba emelt acél-üveg-beton gyűrű megépítésénél. Talán, ha soha nem valósul meg?

Címkék: felhőkarcoló, Dubaj