Innovatív építőanyag a CPR.hu-n
droID 2017.04.18.
Újító technológiával hőszigetelt, minőségi szerkezetkész lakóházak meglepően gyorsan építhetőek a WYW Block Zrt. által gyártott termékekből. A termékek és készletek két kattintással elhelyezhetők a tervezői dokumentációban a CPR.hu segítségével.

A WYW Block Zrt. alapanyagot gyárt építési technológiák széles köréhez. A WYW Block építőanyag gyár 16 000 m2-es gyártócsarnokaiban polisztirol könnyűbeton termékek (pl. táblás és ömlesztett), vékony falú acélprofilok (U, C, Z, J) és szeglemezes fa tetőszerkezeteket alakítanak ki.

A cég által forgalmazott polisztirolbeton energiatakarékos és kedvező árú szerkezetépítésre alkalmas a következő felhasználási területeken: lakó- és középületek, külső és belső teherhordó és nem teherhordó falak, pince-, emeletközi és tetőfödémek, nem beépített tetőtér alatti (padlás) födémek, tetőtéri tartó- és térelhatároló szerkezetek, tetőfödém térelhatároló szerkezete, válaszfal.

Az épületszerkezet anyagának ára már bruttó 67 990 Ft/m2-től elérhető.

A WYW Block termékek és készletek műszaki tulajdonságai összehasonlító-interaktív táblázatban megtekinthetők a CPR.hu Adattárban


Polisztirol könnyűbeton tulajdonságai

Energiatakarékos – A legyártott építőanyagból energiatakarékos besorolású épületek építhetőek (besorolás eléréséhez kérje épületenergetikai szakértő segítségét). Sőt, az energiatakarékosság a gyártás során is fontos szerepet játszik.

Tartós – A polisztirol könnyűbeton tartóssága vetekedik a hagyományos betonéval.

Környezetbarát – A polisztirol könnyűbeton a gyártás és felhasználás terén egyaránt környezetbarát, a keletkező felesleg újrahasznosítható.

Egészséges – A polisztirol beton hőhídmentes szigetelést biztosít, mely meggátolja penészképződést.

Kiváló tűzvédelmi besorolás – A 41 cm vastag acél teherhordó szerkezettel készült falazat a megfelelő vakolat alkalmazásával A1 tűzvédelmi osztályba sorolható, 240 percig képes visszatartani az 1000 °C-on égő tüzeket.

A WYW Block cég a gyár területén egy 800 m2 -es oktatóközpontot is kialakított, ahol az építőipari kivitelezők megismerhetik a polisztirol könnyűbeton felhasználásának módjait. Ezáltal megfelelően tudják alkalmazni munkájuk során, többek között építési projektekhez, családi- és társasházak, közösségi épületek (óvodák, iskolák, tornatermek, stb.), mezőgazdasági épületek (hűtőházak, állatnevelő csarnokok, stb.) utólagos hőszigeteléséhez, tűzvédelmének kialakításához, illetve újjáépítéséhez.

A gyár területén kutatás-fejlesztés is folyik, keresik az új, környezetbarát és energiatakarékos megoldásokat, például újrahasznosított hulladékból (műanyag, EPS) építési termék előállítására. A polisztirol könnyűbeton építési technológiákban való alkalmazásához szakszerű szerkezettervezésre van szükség, a tervezési megoldásokat folyamatosan fejlesztik.

A WYW Block cég nem csak alapanyaggyártást, oktatást, kutatás-fejlesztést, épületszerkezet tervezést végez, hanem a technológiához kapcsolódó gépsorokat, gyártási know-how-t is értékesít Magyarországon kívül.

 


 

A CPR.hu Adattár elsősorban az építési termékek teljesítményigazolásokban megadott adatait tartalmazza. Hiánypótló segítséget nyújt tervezők és kivitelezők számára. Az adattár gyártóknak és forgalmazóknak közvetlen lehetőséget kínál arra, hogy tanúsított építési termékeiket funkciójuk és teljesítményjellemzőik alapján rendszerezve, beépítési javaslatokkal, és a vonatkozó szabályzatoknak megfelelően tegyék közzé.

Konkrét termék kiírása esetén is igen tanácsos a termék teljesítménynyilatkozatának ellenőrzése, összehasonlítása más termékekkel – erre is használható az oldal. Ellenőrizze, hogy a konkrét terméknek egyáltalán van-e (német nyelvű) teljesítményigazolása az adattárban vagy a világhálón (hiába előírás, sok cég tévesen értelmezi az előírásokat, és nem ad ki teljesítményigazolást), illetve azt is, vajon éppen az a teljesítményjellemző, ami miatt a terméket választotta, szerepel-e a deklarált jellemzők között. (Például hiába tudjuk, hogy egy jól bevált termék fagyálló – szerepel ez például a termékismertetőjében –, ha erről nem nyilatkozik a teljesítménynyilatkozatban, a tervező a konkrét termék kiírásával ezt nem tette elvárt jellemzővé. Ilyen esetben javasoljuk a konkrét termék kiírását kiegészíteni, hogy például: „más termékre történő egyeztetés nélküli kiváltás esetén az alábbi jellemzők is elvártak:…”). Nem elegendő, ha egy osztályban/jellemzőnél a „lásd a CE jelölésen” vagy „megfelelt” szó szerepel, ilyen esetben is tanácsos az imént említett kiegészítés alkalmazása. Szakmai javaslatunk szerint csak akkor elégedjen meg a konkrét termék kiírásával, ha a teljesítménynyilatkozatban pontosan azok a jellemzők szerepelnek (se több, se kevesebb), mint amik miatt a terméket alkalmasnak találja az adott célra. Az adott termék, összes adatával együtt egyetlen mozdulattal betehető a „Dokumentációba”, ahonnan a keresgélés végén az összes termék összes adata lementhető a megfelelő formátumban.

(x)

 

Címkék: CPR, CPR.hu, építési jog, építési termék, kormányrendelet, polisztirol könnyűbeton, WYW Block