Jean Nouvel visszadobta a halálos ítéletet jelenő számlát
sebesp 2019.11.03.

A francia sztárépítész 107,6 millió eurós számlát kapott a Párizsi Filharmóniától késedelmes kivitelezésre és a költségek túllépésére hivatkozva.

Jean Nouvel szerint a világ építészetében példa nélküli az eset, hogy ilyen mértékben az építészre próbálják a kivitelezés során felmerült veszteségeket hárítani. De a tervező és ügyfele közötti viszony már régóta nem felhőtlen. Nyilvánosságra először akkor kerültek a gondok, mikor az épület átadásakor Nouvel közölte, hogy nem hajlandó részt venni a megnyitón, mivel az épület szerinte nincs kész. 

A nagyrészt fényes fémpikkelyekkel burkolt, amorf formájú párizsi koncerttermet 2015-ben két év csúszással adták át, ráadásul az eredetileg tervezettnél háromszor nagyobb, összesen 336 milliós összegből sikerült befejezni az épületet.  Az építész a költségek radikális megnövekedése ellenére sem volt elégedett az elkészült munkával, ezért jogi keresetet nyújtott be, hogy ne tüntessék fel a nevét az épület tervezőjeként.

Nouvelnek most nincs más esélye, csak a jogi szembeszegülés egykori megbízójával, hiszen mint mondja, a 107 millió euró (35 millárd forint) kifizetése halálos ítéletet jelentene cége számára.

Képek: Sebes Péter

Címkék: Jean Nouvel, Párizs, építési jog, Franciaország