Kairó kapujának újszerű architektúrája korallzátonyt formáz!
Java 2015.11.02.
Az ökoépítészetéről elhíresült Vincent Callebaut belga építész tervezete „Gate Residence” legfőbb célja a fenntartható építészet megvalósítása, a globális felmelegedés elleni küzdelem és a környezetbarát életmód megalapozása Egyiptomban. Tanúi lehetünk, ahogy a tervező szellemesen ötvözi az élő vegetációt az építészettel.

Élő zöld “tölcsérfalak”

A házak között függőleges élő falként húzódó zöld növényekkel futtatott rácsszerkezet egészen a tetőkig vezet U-alakban. A hullámzó nap panelek és az örvénylő zöld növények közösen alkotnak egy organikus struktúrát. Az élő zöld függönyfalak segítik az épület hűtését is. A zöld otthonok hűtését és fűtését geotermikus hőszivattyúk, a tetőn és a belső út mentén elhelyezett függőleges spirális szélturbinák, illetve a speciális szélfogó rendszer biztosítja. A szükséges meleg vízről pedig napkollektoros vízmelegítők gondoskodnak minden otthonban.
Az épületek belső kialakítása a zöld teraszok és udvarok organikus formatervezése felülnézetből egymáshoz kapcsolódó korallzátonyra hasonlít, mely a házak legfelső szintjén egy hatalmas közösségi kertté alakul.

Külső borítás

Az 1000 lakást magába foglaló komplexum egy napelemes tetővel fedett. A speciális nappanelekből készült borítás már önmagában szinte teljesen fedezi a lakások és irodák elektromos áram szükségletét, egy új fejlesztésnek köszönhetően ugyanis nem csak a látható infravörös fényt, hanem az ultraibolya sugárzást is át tudja alakítani elektromos árammá. A tetőborítás ugyanakkor árnyékolóként is funkcionál, támogatva a szellőztető rendszerek működését. Az optimális energiatermelés elve alapján a belső út mentén elhelyezett függőleges spirális szélturbinák szintén nagy mennyiségű elektromos áramot termelnek.

Az építkezés 2015-ben kezdődik, és 2019 végére fejeződik be.

Forrás: impressmagazin.hu

Ökovárosokról és algaépítészetről is szó lesz a Jövőtechnológiák az építésben konferencián. Információk itt.

Címkék: jövőtechnológiák, Kairó kapuja, Vincent Callebaut