A Kengo Kuma tervezte Kadokawa Culture Museum egy zárt, masszív gránit poliéder
Java 2020.07.23.

A Kadokawa Culture Museum része a Tokióban zajló városfejlesztési projektnek, melynek keretein belül egy hotel, könyvesbolt és rendezvényekre tervezett gigapavilon is épül. A kulturális centrum ünnepélyes átadásának határideje az alig csillapodó koronajárvány miatt csúszik. Tervek szerint az avatás novemberben várható.

Az introvertált megjelenésű ötemeletes épület teljesen kizárja a külső világot, s egy zárt, nagyszabású poliédert formáz, mely felületének burkolásához összesen 20 000 gránitkockát használtak fel. Az egybefüggő, méretes, de árnyalataiban kissé eltérő gránit felületei napszaktól, fényhatásoktól függően változatos hatást nyújtanak. A centrum sokat mesél a látogatóknak a kultúra különböző területeiről. A nyolc méterre felfelé törekvő “könyvespolc színház” elbűvölő a maga ötvenezres kötetével. De az épület magába zárt még két nagyvonalú, méretes, reprezentatív kiállítási teret, egy galériát és egy kellemes, baráti beszélgetésekre hívogató kávézót is.

Stílszerűen Kengo Kuma eddigi építészeti terveit, megépült projektjeit bemutató nagyszabású kiállításával nyit a gránit poliéder. A világhírű japán építész jegyzi többek között a Kiro-San obszervatóriumot Oshima szigetén, vagy a Nagy Bambuszfal épületét Pekingben.

Projektinformáció

  • Név: Kadokawa Culture Museum
  • Helyszín: Tokorozawa, Saitama, Japán
  • Építész: Kengo Kuma and Associates
  • Kivitelezés: Kajima Corporation
  • Státusz: várható megnyitás 2020. november 6.

Forrás: designboom

Címkék: