Kiderült, ki kapja az Európai Építészeti Díjat
donkanyar 2015.10.14.
Az elismerést a Chicago Atheneum nemzetközi építészeti és formatervezési múzeum ítéli oda évente az Európai Építészeti, Művészeti, Formatervezési és Urbanisztikai Központtal együttműködésben. 2015-ben a díjat Santiago Calatrava kapta.

"Santiago Calatrava több mint építész: vízióval rendelkező teoretikus, filozófus és utópista. Ezen kívül igazi művész a mérnöki munkában és az építészetben, így épületei nem pusztán épületek, hanem műalkotások" - idézi a díj odaítéléséről szóló közlemény Christian Narkiewicz-Laine-t, a chicagói múzeum vezetőjét.

Az indoklás az építész egész életművére hivatkozik, de külön kiemeli a zürichi Stadelhofen pályaudvart, a barcelonai Bac de Roda hidat és a díjnyertes calgaryi (Kanada) békehidat.

A zsűri méltatja azokat a kiállításokat is, amelyeket a világ legjelentősebb múzeumban (Ermitázs 2012, MoMA 1992) szenteltek az építész munkásságának.

A díjat november 17-én adják át New Yorkban, a díjazott által tervezett "neofuturista" épületben, a World Trade Center Transportation Hub pályaudvaron.

A European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies (ECAADUR) "neofuturista építészként, építőmérnökként, szobrászként és festőművészként" határozza meg az 1951-es születésű, spanyol származású építőmérnököt.

Santiago Calatrava a zürichi műegyetem elvégzése után, 1981-ben a svájci nagyvárosban alpaította meg saját tervezőirodáját, amely jelenleg is a vállalkozás székhelye, noha vállalata időközben New Yorkban és a katari Dohában is terjeszkedett.

Forrás: MTI

Címkék: Európai Építészeti Díj, Santiago Calatrava