Kihirdették az Év Balatoni Háza építészeti pályázat győzteseit
sebesp 2021.06.08.

Minden eddiginél több, összesen 23 pályamű, köztük tizenegy lakó-, nyolc középület és négy üdülő, illetve gazdasági épület érkezett az Év balatoni háza 2020 pályázatra.

A beérkezett 23 pályamű közül az Év Balatoni Lakóháza a felújításon és bővítésen átesett keszthelyi Castelli-villa lett (tervező Kurucz Szabolcs). Az Év Balatoni Üdülő Épülete címet a balatonfüredi Horgász klubház (tervező Czita Építész iroda), az Év Balatoni Középülete címet a fenékpusztai Kis-Balaton Látogatóközpont (tervező Vasáros Zsolt) nyerte el.

A pályázatot a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) és a térség önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) tavaly ősszel harmadszor hirdette meg a Miniszterelnökség támogatásával.

A NABE és a Magyar Építész Kamara különdíját a balatonboglári ravatalozó érdemelte ki, a BSZ különdíja a balatonendrédi Kedvesnővér házé, a Magyar Építőművészek különdíja a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házáé lett (tervezője Sugár Péter és Varga Piroska).

Füleky Zsolt helyettes államtitkár a Keszthely-Fenékpusztán tartott eredményhirdetésen arról beszélt, hogy a követendő példáknak sokkal jobb és maradandóbb a hatása, mint az elrettentő szabályoknak.

Kiemelte, hogy a balatoni üdülőövezet nemcsak a 44 tóparti települést jelenti, hanem 180 településből áll. Kiemelte: fontos "a progresszív építkezni vágyásban", hogy úgy tudjon végbe menni, ahogy a nyugati országok tavainak környékén, kulturáltan és az értékeket megőrizve. Hozzátette, hogy az üdülőrégióban az építészeknek úgy kell értéket teremteniük, hogy az javára és gazdagodására váljon az itt élőknek és az idelátogatóknak is, jó példát mutatva az egész ország számára.

Lombár Gábor, a BSZ elnöke arról beszélt, hogy a Balaton kultúrájának fontos része az építészet, amely esetenként száz évre meghatározza egy-egy terület jellegét, szépségét, ezért is fontos felhívni a figyelmet a követendő példákra.

A pályázatra a Balaton-régió egész területéről lehetett nevezni 2013. január 1. után használatba vett épületekkel. A felhívás célja a minőségi építészet népszerűsítése volt. A bírálóbizottságban a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a három érintett megye építész kamarája, a NABE és a BSZ képviselője kapott helyet.

(MTI)
 

Címkék: Az Év Balatoni Háza