Kint vagy bent?
Építészek, mint feltalálók – Egy termék megvalósítása a koncepciótól a piacra dobásig
opauszkililla 2019.01.17.
Építész diákként Daniel és Lisbeth olyan teret szerettek volna létrehozni, melyet kinti és benti helyiségként is lehet használni. Ehhez olyan homlokzati nyílászáró rendszert terveztek, melyet végül öt év alatt, a Flissade alapítóiként életre tudtak kelteni. Nagyon intenzív munkafolyamat vezetett a koncepciótól a megvalósításig, de sikerült.

A padlótól a mennyezetig tartó rendszerrel olyan életteret tudtak létrehozni, melyet napsütéses idő esetén kültérré, rossz időjárás esetén beltérré lehet alakítani.

Az időjárási viszonyoknak megfelelő mozgatáson kívül a lakóterület nagysága is alakítható a küszöbmentes csúszóelemek segítségével. Az elemek mozgási sugara minimális, ami azt jelenti, hogy a bútorokat nem kell mozgatni, bármely állapotban ugyanott maradhatnak.

Ha az üvegelemeket oldalra állítják, akkor az élettér teljesen kinyitható.

Ha az üvegezés külső helyzetben van, a rendszer nagyban befolyásolja az épület energiafelhasználását. A hagyományos lodzsával ellentétben, ahol a melegítő napsütés csak a külső területet érinti, és ott el is vész, a napsütésnek köszönhetően a fűtési időszak alatt akár 300%-kal növeli a napenergia felhasználását. Az épület külső lehűlő felületei csökkennek, így a hőveszteség is csökken. Nyáron pedig a lodzsa optimális árnyékoló hatását biztosítja.

Lisbeth diplomamunkáját müncheni egyetemi díjjal tüntették ki.

Tervezők: Lisbeth Fischbacher, Daniel Hoheneder
forrás: flissade.com, archipreneur.com

Címkék: beltér, diákok, építész hallgatók, fejlesztés, innováció, kültér, loggia, mozgatható, München, nyílászáró