Komplex egyetemi kampuszmodell a Minusplus pályaművében
A MoME Campus tervpályázaton a legjobbak közé választották a Prezi irodáját és a tervezőcsapat anyagát
bubla.agnes 2016.02.05.
A felsőoktatási intézmények között elterjedt kampuszmodell újragondolásával vívta ki a Minusplus a MoME Campus építészeti tervpályázat zsűrijének elismerését. A pályaművet több éves kutatómunka előzte meg, amelynek eredményei alapján a jövő egyetemének koncepcióját fektette le az iroda.

A Minusplus pályaművét a legjobbak közé sorolták és ezáltal megvételt nyert az utóbbi évek legnagyobb léptékű kreatív ipari innovációs projektje, a MoME Campus építészeti tervpályázatán. A tervezési munkát több éves kutatómunka alapozta meg, ami nemcsak a felsőoktatási intézmények napjainkban zajló átalakulását és a kortárs építészeti példák funkcióelemzését foglalja magába, de interdiszciplináris módon az érintkező tudományterületeket (környezetpszichológia, oktatásszervezés és oktatásmenedzsment) is maga mellé állítja. A kutatás célja a hazai felsőoktatási intézmények számára megmutatni az átalakulás útját és felkínálni az ezt elősegítő építészeti megoldásokat. Ezeket az eredményeket két konferencián publikálta a cég 2015-ben. Az előadások a MoME Campus fejlesztését előkészítő stratégia (Integrált Intézményfejlesztési Program) kidolgozására is hatott, abban többször is hivatkozott.

„A tavaly év végén kiírt tervpályázat váratlan lehetőséget biztosított arra, hogy a kutatásban megszerzett tudást a gyakorlatban ellenőrizhessük és építészeti formába öntsük” – mondta el Turai Balázs, a Minusplus projektvezető építésze.

A MoME Campus fejlesztésének tervezése során a Minusplus elsődleges célja volt, hogy az oktatás jelenlegi tekintélyelvű struktúrái helyett részvételen alapuló, átjárható, közösségre és együttműködésre hangolt tanulási környezeteket hozzanak létre. Az általuk tervezett terek nem zártak és befejezettek, hanem befogadják és kiszolgálják a felhasználót. Campus-koncepció egy olyan hálózat létrehozása, amely az egyetem egész területét átszövi, átjárást biztosít a külső és a belső terek, tanár és hallgató, a közösség és az egyedüllét helyei között. Az egyes terek tiszta funkciója feloldódik, elmosódnak a funkcionális és fizikai határok, a helyiségek folyton újraértelmeződnek a velük szemben támasztott igények szerint. Ugyanúgy lehet alkotói, kiállítási vagy közlekedőtér a szemináriumi terem, a lépcsőház vagy akár a kert is.

Címkék: építészeti tervpályázat, felsőoktatás, kampuszmodell, koncepció, kortárs építészet, kutatómunka, Minusplus, MoME Campus