Kórház a perifériáról lett a világ legjobb épülete
sebesp 2022.01.27.

Az embereknek szentelt bangladesi Friendship Hospital (Barátság Kórház) nyerte el a RIBA International Prize-t, a világ legjobb új épületének járó díjat.

A Kashef Chowdhury/URBANA által a Friendship civil szervezet számára tervezett 80 ágyas kórház Banglades délnyugati részén, egy vidéki területen található, amelyet néhány évvel ezelőtt súlyosan érintett egy ciklon. Az alacsony költségű, és mindentől távoli vidéken épült egészségügyi intézmény a régióban élő emberek ezrei számára nyújt egészségügyi szolgáltatásokat.

A garnélahalász tavakkal körülvett épület egy sor, alacsony udvarokkal tagolt pavilonból áll, amelyek helyi eredetű téglából készültek. Ezek az udvarok a kórházi osztályok természetes megvilágítására és szellőztetésére szolgálnak, miközben pihenőhelyet is kínálnak a betegeknek és a látogatóknak. A fekvő- és járóbeteg-ellátást elválasztó kígyózó vízfelület választja el egymástól. Az építészet átöleli a vizes tájat, olyan kialakítással, amely az emelkedő vízszintekkel szemben is ellenálló marad. 

„A RIBA és a zsűritagok észrevettek egy projektet a globális perifériáról, amely az építészeti diskurzus középpontjába kerül, és az egyik legfontosabb globális díj tárgya” – mondta Kashef Chowdhury a díj átvételekor. „Ez többünket is ösztönözhet arra, hogy – nem az erőforrások és eszközök korlátai helyett, hanem ellenére – elkötelezzük magunkat egy olyan építészet mellett, amely mind az emberiségről, mind a természetről gondoskodik, hogy közösen megfeleljünk a ma előttünk álló sürgető feladatoknak, mégpedig bolygó léptékben.”

A Barátság Kórházat választották ki az összesített győztesnek három, a díjért versengő projekt közül, amelyek között szerepelt a David Chipperfield Architects által készített berlini James-Simon-Galerie, valamint a WilkinsonEyre és az Urban Agency koppenhágai Lille Langebro hídja is.

„A Barátság Kórház az emberiesség és a védelem építészetét testesíti meg, amely tükrözi a Friendship civil szervezet filantróp küldetését, hogy méltóságot és reményt adjon a közösségeknek a társadalmi innováció révén. A Kashef Chowdhury/URBANA olyan emberarcú épületet ért el, amely ügyesen integrálódik a környezetébe, és a helyi és hagyományos kézműves anyagokat ünnepli” – mondta Odile Decq, a RIBA Nemzetközi Díj főzsűrijének elnöke. „A kórház fontos szerepet játszik a kritikus globális kihívásokban, mint az egészségügyi ellátáshoz való egyenlőtlen hozzáférés, és az éghajlatváltozás sérülékeny közösségekre gyakorolt ​​megsemmisítő hatása. Láthatjuk, milyen szép építészet érhető el jó tervezéssel, viszonylag szerény költségvetéssel és nehéz kontextusbeli korlátokkal. Ez a kórház az embereknek szentelt épület ünnepe.”

„A Barátság Kórház a nagy jelentőségű és léptékű épület átgondolt és kreatív tervezésének példája, amely szerény költségvetésből épült, és a helyi közösséget és annak természeti környezetét szem előtt tartva készült” – tette hozzá Simon Allford, a RIBA elnöke.

Forrás: RIBA
Képek: Asif Salman

Címkék: RIBA, banglades, kashef chowdhury, urbana, egészségügyi létesítmény