Környezettudatos épületek tervezésére kell törekedni
sebesp 2018.10.01.
Az építészet a legalkalmasabb eszköz az épített környezet befolyásolására, a természet védelme érdekében pedig környezettudatos épületek tervezésére van szükség, amelyeknél természetes anyagokat használnak fel és az építőanyagokat minél közelebbről próbálják beszerezni.

Krizsán András, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke az Építészek világnapja alkalmából Budapesten szervezett rendezvény megnyitóján arról is beszélt, hogy az épületeknél a jövőben többek között a napenergiára épülő energiafogyasztást kell előtérbe helyezni, ami a szövetség elnöke szerint nem feltétlenül napelemek beépítését jelenti, hanem a megfelelő tájolás kialakítását, hogy az egyes épületeket a nap minél több órájában természetes fény világítsa be.

A magyarországi építőipar helyzetéről megjegyezte, örül, hogy magas az ágazat megrendelés-állománya, így sok kivitelezőre van szükség, akik egyre több beruházást tudnak megvalósítani. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy nagy a szakemberhiány, ami hatással van a szektor teljesítményére.

Krizsán András felidézte, hogy az Építészek világnapját az Építészek Nemzetközi Egyesülete (UIA) kezdeményezésére 1998 óta rendezik meg, az esemény idei jelmondata pedig – a környezet védelme érdekében – "Építészet ... egy jobb világért".

A szervezet elnöke elmondta, hogy a Magyar Építőművészek Szövetsége a magyarországi építészek első számú közhasznú egyesülete, amely 115 éves múltra tekint vissza.

(MTI)

Címkék: Építészek világnapja, MÉSZ