Korrózió okozhatta a ma hajnali tragédiát a Váci úton
Csépé 2022.01.12.

Ma hajnalban, 3 óra körül egy nő meghalt, amikor a Váci úton egy harmadik emeleti erkély korlátja kidőlt, és a hölgy a járdára zuhant. Mi okozhatta a tragédiát? Információk a helyszínről.

Bár nyilván a hivatalos vizsgálat eredményét nem előlegezhetjük meg, a nyilvánosságra hozott fotók alapján a karbantartás hiánya vezethetett a tragédiához. A századfordulós épület kőkorlátja dőlt ki, a fotókon látszik, hogy az egyik oldali tartóoszlop kifordult. Mivel ezek csak úgy fordulhatnak ki, ha a másik baluszter felé tartó kapcsok elengednek, feltehetően korrózió lehetett a kiváltó ok.

Az épületet ismerő építész kolléga szerint a II. Világháborúban bombatalálatot kapott épületben nemrégen a 4. emeleti függőfolyosót kellett cserélni. A háború utáni helyreállítást jól jellemzi, hogy a vasbetonként nyilvántartott lemezben egyáltalán nem volt betonvas. A jelenlegi tönkremenetel viszont valószínűleg csak a karbantartás hiányára vezethető vissza, jelenleg nem zajlott felújítási munka. A homlokzatot meglehetős régen nem újították fel, a homlokzaton többfelé látszanak súlyos károk.

Az MTI híre így szól:

Kiszakadt egy erkély korlátja, emiatt kizuhant a harmadik emeletről és életét vesztette egy nő szerdán hajnalban Budapesten - közölte a rendőrség a honlapján. Az eset a főváros XIII. kerületében, egy Váci úti társasházban történt. A nő a járdára zuhant és a helyszínen életét vesztette. A Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálatot indított az eset körülményeinek tisztázására.

A Váci út 12. szám a fotók alapján egyértelműen beazonosítható.

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Címkék: váci út, baleset, baluszter