Kortárs barlanglakás sárkánybőrben
sebesp 2016.03.13.
A spanyolországi Granadában, Földközi-tengerre néző kilátással valósult meg ez a fura lakás. A sziklafalból csak a ház teteje látszik ki, minden mást a szikla mélye rejt.

Fiatal pár bízta meg a GilBartolomé Architects csapatát azzal hogy tervezzék meg otthonukat a kihívásokkal teli telekre, amely tulajdonképpen egy sziklafal. A cél az volt, hogy az új épület belesimuljon a tájba, a belső helyiségek pedig a kilátás felé forduljanak. Az eredmény egy kortárs barlanglakás, melynek szokatlanul megformált, kézzel készített cinkpikkelyekkel fedett teteje ragyog a sziklafalon. A fedés egy könnyen alakítható fémhálóra került, melyet egy helyi mérnök fejlesztett ki.

"Az építmény és a fémtető matematikailag formált kétértelmű esztétikai összefüggést hozott létre az épület és a táj között, alulról nézve egy sárkány levedlett bőrére, felülről a tender hullámaira emlékeztet" állítják a tervezők.

A tágas közösségi térrel is kiegészített belső terek hála a sziklába rejtett elhelyezésnek állandó 19,5 fokos hőmérsékletet tartanak fenn, ami a mediterrán klímán igencsak előnyös.

Forrás: Designboom.com

Címkék: GilBartolomé Architects, Granada, spanyolország, sziklaház