Közel ötmilliárdért tervezik a Budapesti Atlétikai Stadiont – sok ez vagy kevés?
sebesp 2018.04.03.
A Napur Architect nettó 4,7 milliárd forintért készítheti el a budapesti atlétikai stadion terveit, adta hírül a napi.hu. Utánanéztünk, mi áll az összeg hátterében.

"A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK) március 29-én elkészítette annak a hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzésnek az összegzését, amelyet a "Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Program keretében megvalósuló Budapesti Atlétikai Stadion teljes körű tervezésére" bonyolítottak le.

Eszerint a budapesti Napur Architect Építészeti Iroda Kft. nettó 4 milliárd 723 millió forintért készítheti el a terveket. Csak ezzel az egy céggel tárgyalnak, mivel a stadion építészeti tervpályázatát tavaly szeptemberben ez az építésziroda nyerte meg (akkor az első helyezéssel hétmillió forintos díj járt).

A KKBK dokumentuma szerint a főváros IX. kerületében, a Kvassay zsilip melletti telken, a Vituki volt telepén építenék fel az atlétikai stadiont, amelynek befogadóképessége 15 ezer fő lenne, de a tervek szerint 55 ezer fősre bővíthető.

A stadion terveit vezető tervezőként a Napur Architect tulajdonosai, Ferencz Marcel István Ybl-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja és Détári György jegyzik. Az iroda tervezte többek közt a vizes vb-re felépített Duna Aréna uszodát, és megnyerte a Néprajzi Múzeum új épületének tervpályázatát is.

Az atlétikai stadion a Rákóczi híd pesti hídfőjétől délre fekvő, 15 hektáros területen épülhet meg."

Forrás: Napi.hu

A szerkesztő megjegyzése:

A politika sajtóban a híradásnak eredetileg egyértelműen politikai éle volt: "már megint milliárdokat folyatnak el". Mikor utánakérdeztünk az érintetteknél, sajnos nem kaphattunk választ, hiszen Ferencz Marcel tervezőnek nem volt joga nyilatkozni, a megbízó KKBK pedig nem kívánt nyilatkozni. Ugyanakkor a történéseket ismerő szakemberekkel beszélve részleteket tudhattunk meg a tervezés hátteréről.
Mint a sajtóból is tudhatjuk, 55 ezer fős atlétikai stadionról van szó, hiszen világbajnokságra sem kell kisebb létesítmény, mint olimpiára. A korábban a Puskás Stadion körüli vitákból tudjuk, hogy egy ekkora stadion építése (székenként 1,24-3,1 milliós költséggel számolva) 70-170 milliárd forint. A stadionok tervezése a Magyar Építészkamara díjszabása szerint IV. díjosztályba tartozik, a beruházási érték figyelembevételével 4,48 % az ajánlott tervezési díj. Visszafelé számolva: ha a valós beruházási érték 105 mrd forint, akkor éppen a kamarai ajánlott díjat kapja a tervező. Másfelől azt is beszélik, hogy ezúttal a tervezési feladat nemcsak a stadion tervezése, hanem a környék, a csepeli szigetcsúcs rendezése is, foglalkozni kell a HÉV-vel is. Végeredményben még az is kiderülhet, hogy kifejezetten rosszul fizetettek a kollégák.
Végül, ami fontos: a megbízást tervpályázaton nyerték, tessék jobb tervvel pályázni...

A KKBK hivatalos álláspontját pedig közzétesszük, ha megérkezik.

Címkék: Budapest, Napur, stadion