Középületekkel foglalkozik a Metszet új, 2019/4. száma
Ware-Nagy Orsolya 2019.07.16.

Középületek közül válogattunk a Metszet 2019/4. számába. A magyar, német, finn és francia példák között új építés és felújítás, természeti és történeti környezetbe illesztett épületek egyaránt szerepelnek.

Címlapon az Északi Járműjavítóban létrehozott Eiffel Műhelyház, amelyet látványtervekkel és fotókkal gazdagon illusztrált, tízoldalas cikkben mutatunk be.

A külföldi példák között a rottenburgi könyvtár jó példája az új épülettömeg történeti városszövetbe illesztésének, de a cikk körüljárja a könyvtár újjáéledő, újraértelmezett funkcióját is, erre utal a cím: "Közösségi tér, ahol olvasni is lehet". Könyvtárat mutatunk be Helsinkiből is, a hatalmas, hullámzó tömeg karnyújtásnyira helyezkedik el a központi pályaudvartól és a Finn Nemzeti Színháztól, a városon belül elfoglalt helye is hangsúlyozza a funkció fontosságát. A Bordeaux-ban készült panelház-felújítás kivívta a szakma elismerését, a szűkös és elaprózott lakásalaprajzokat nagyvonalú, télikertszerű erkélysorral kiegészítő tervet Mies van der Rohe-díjjal jutalmazták.

Még egy könyvtár: a makói városi könyvtár vázlatterveit még Makovecz Imre vetette papírra, a részletes tervezést Szente-Vargáné Gerencsér Judit kísérte végig. A Civilek Háza Tihanyban épült, a bonyolult átalakítás-bővítés a veszprémi tervező, Vér Péter munkáját dicséri. A Marczibányi téren elkészült épületfelújítás és -bővítés magántőkéből és hosszú évek munkájával készült el, Kovács Márton építész és a megbízó Haris család együttműködésének eredményeként. A műemlék középületek felújításának körképét adja Sághi Attila cikke, amely számos jó és kevésbé jó kortárs épülethasználatot vesz sorra hazai példákon keresztül.

"Mai szemmel" a budafoki kísérleti lakótelepet vizsgáljuk, az A_pro' rovatban a Fertő-vidékre látogatunk, ahol Hadas László tervezett tájba simuló lakóházat. Beszámolunk a tetőtér-beépítések megváltozott jogszabályi környezetéről szóló webináriumról, és bemutatunk két szép, összegző művet: az Építőművészek a historizmustól a modernizmusig című könyvet Rozsnyai József szerkesztésében, és az Építészettörténeti írások Guzsik Tamás emlékére – Középkoron innen és túl című könyvet, amelyet Katona Vilmos szerkesztett.

A Metszet itt előfizethető.

Címkék: középület, metszet