Különleges helyszíneken az ArchiCAD16-OLD
BIM elemek mindig kéznél - a helyszín Győr, Pécs, Debrecen és Esztergom
Tibor 2012.09.18.
A Graphisoft a nyáron mutatta be a nemzetközi piacon az ArchiCAD új változatát, az ArchiCAD16 programcsomagot. A legszembetűnőbb újdonságok a hatékony modellezés és a komplex tervezés területén láthatóak a programban. A modellezéshez a webes környezet integrálása, a komplex tervezéshez az integrált épületfizikai számítás nyújt új lehetőségeket.
<p>Nyáron megjelent a nemzetközi változat és most az ősz kezdetén bemutatásra kerül a magyar változat is egy országjáró körút keretében.
A Graphisoft négy, érdeklődésre is számot tartó helyszínen rendez bemutatót, ahol nemcsak a termék, hanem a környezet is érdekes lehet a vendégek számára.
Az ArchiCAD minden esetben fontos szempont - minden épület, ahol a bemutatók zajlanak, olyan iroda munkája, akik régóta dolgoznak a programmal.
<strong>Győr</strong>, a Leier CityCenter konferenciaközpontja egy újjászületett rom, a Frigyes laktanya lepusztult épületének újjáéledése. A régi, KundK laktanya fontos központja volt a katonai kiképzésnek, nem utolsó sorban a bécs-budapesti tengelyen való elhelyezkedése miatt. A világháború után lassú pusztulásnak indult az erős igénybevételnek köszönhetően, majd a rendszerváltozás után magára maradt, pusztult tovább.
Az újjászületésre sokáig kellett várni, míg a Leier átfogó projekt keretében elkezdte felújítani és a mai elvárásoknak megfelelő, korszerű irodaház-lakóház komplexum építésébe kezdett, tiszteletben tartva a régi épületegyüttes jellegzetes karakterét, megjelenését.
A két vezető építész, Becker Márton és Zsoldos Lehel (L2 Építész Stúdió) alapos munkát végzett. Igényességük az épület apróbb részleteiben is megjelenik, előnyösen ötvözve a régi részletek megtartását a korszerű térszervezéssel. A több helyen kibontott terek látványos közösségi helyekké váltak, a vertikálisan kinyitott központi terek légiessé teszik a katonás rendet.
Az épületek közötti terek kihasználását a földszín alatti parkolók bővítik ki, a belső terek szellősségének megtartását lehetővé téve, elkerülve egyúttal a mai korra oly jellemző autó/parkoló kavalkádot.
<strong>Pécs</strong>, a Zsolnay negyed nemrég elkészült rendezvényközpontja olyan épületegyüttesben található, amely minden apró részletében ámulatba ejti a látogatót. Varázslatos világ tárul fel, minden részletében más és más kerámiák, kerámiaszobrok kavalkádja találkozik a látogató közönséggel.
A Herczeg László(MCXVI Építésziroda) vezetésével dolgozó építészcsoport egy lepusztult gyárépületegyüttes életre keltését tűzte ki célul maga elé, több, igen nehezen összeegyeztethető funkció egységbe gyúrásával. A <em>Pécs, Európa kulturális fővárosa</em> projekt emblematikus helyszíneként készült együttes mára város a városban. Önálló életet élő központ és rendezvényhelyszín lett, amely teret ad a felsőoktatásnak, kulturának, rendezvényeknek, kulináris élvezeteknek, vendégháza élményekkel teli lehetőségekkel várja a látogatókat.
A konferenciához kapcsolódóan a vendégek számára idegenvezetést szervezünk, amely lehetőséget teremt egy varázslatos környék szakavatott vezetővel történő alaposabb megismerésére is.
<strong>Esztergom</strong> központi helyén található a Bazilika lábánál a Szent Adalbert központ, amely hányattatott évek után került vissza eredeti fényébe, vált újra szellemi központtá, korszerű konferenciaközponttá alakulva. Németh Tamás, Csepey-Knorr Kristóf (Kima Stúdió) vezetésével egy hitét is beleadó csapat foglalkozott az épület műemléki helyreállításával, amely a szokványos építészeti tevékenységen túl komoly kutatásokat és körültekintő tervezést igényelt. Az épület funkcionálisan "együtt él" a nemrég megnyílt Prímási pincével, amely látványos kialakításával vonzó célpont a konferenciákhoz kapcsolódó fogadások rendezéséhez. A legkorszerűbb multifunkcionális eszközökkel felszerelt előadótermek európai színvonalú rendezvényhelyszínné alakították az épületet, egyedi környezettel és látnivalókkal - A Prímási pince egyedülálló lehetöségeket biztosít a maga színvonalú konferenciákhoz.
<strong>Debrecen</strong> új konferenciaközpontja olyan együttes, amely előnyösen ötvözi a konferencialátogatók, koncertlátogatók és kiállításokra érkezők magas igényeit - a tér szervesen kapcsolja össze a különböző funkciókat, lehetöséget biztostva az épületegyüttesen belüli szállásra is.
A MODEM, a Lycium és a Kölcsey Központ együttese emblematikus kulturközponttá vált az elmúlt évek során. A konferenciák szervezésére kiválóan alkalmas, igényes környezet magáért beszél - nem egy konferencia tér vissza évek után is e falak közé. A cívis város varázsa itt is megmutatkozik.

A konferenciasorozat időpontjairól, programjáról, a regisztrációról a <a href="http://www.graphisoft.hu/hirek/ac16korut.html" target="_blank">Graphisoft oldalán</a> tájékozódhat.</p>
(x)
Címkék: BIM, CAD Stúdió, Debrecen, Esztergom, Graphisoft, Győr, Pécs, ArchiCAD