Kulturális Örökség Napjai - Vizek házai
Az épített örökség ünnepe
HI 2013.09.16.
Dr. Szaló Péter (BM), Hammerstein Judit (EMMI), Domahidy László György (VM), Cselovszki Zoltán (Forster Központ) és Barkóczi Zsolt (Lechner Lajos Tudásközpont) közös sajtótájékoztatón jelentették be a 2013. évi Kulturális Örökség Napjainak megnyitását.

A rendezvényen tájékoztattak a szellemi kulturális örökség listájára felkerült újabb elemekről is.

Az Európa Tanács védnökségével 1984 óta már negyvennyolc országban rendezik meg az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Európai Örökség Napokat, amely hazánkban a Kulturális Örökség Napjai néven ismert. Ebből az alkalomból több olyan épület is megnyitja kapuit az érdeklődők előtt, amely máskor nem vagy csak korlátozottan látogatható. A folyamatosan nyitva tartók pedig ezen a két napon olyan helyekre is bevezetik a látogatót, amelyek egyébként a nagyközönség előtt zárva vannak.

Magyarországon 1999 óta az Országos Műemlékvédelmi Hivatal, majd 2002-től a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szervezte az eseményt. 2013-ban a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint háttérintézményeik összefogásával valósul meg program.

A helyszínek túlnyomó többsége számtalan érdekes programmal várja az érdeklődőket: az épületekhez kapcsolódóan 150 rendezvény várja a látogatókat, a kirándulni vágyók pedig 50 séta közül választhatnak. A Forster Központ 13 helyszín részleges ingyenes nyitva tartásával járul hozzá a rendezvény sikeréhez.

Címkék: Barkóczi Zsolt, BM, Cselovszki Zoltán, Domahidy László György, EMMI, Forster Központ, Hammerstein Judit, KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI, Lechner Lajos Tudásközpont, örökségvédelmi díjak, Szaló Péter, szellemi kulturális örökség, VM