Lemásolják a pekingi Régi Nyári Palotát
donkanyar 2015.04.20.
A pekingi Régi Nyári Palota mását építik a kelet-kínai Csöcsiang tartományban több mint négyszáz hektáron, a fővárosi emlékhely igazgatósága azonban vitatja ennek jogszerűségét, és perrel fenyeget a szellemi tulajdonjogok megsértése miatt.

Hengtien járásban Kína egyik legnagyobb, azonos nevű magánvállalata hatalmas filmdíszletekként is szolgáló építményekkel tarkított turisztikai parkot épít. A napokban jelentették be, hogy a Tiltott Város és a Tienanmen téri kapubástya másolata után 2016-ra - 95 százalékban - a Régi Nyári Palotáé is elkészül.

A négy részre osztott terület legnagyobbika már idén májustól látogatható lesz - közölték a helyi illetékesek. A vállalkozás nagyjából 30 milliárd jüanba, a tervezettnél tíz milliárd jüannal többe kerül. A beruházásba több mint 1 milliárd jüannal szálltak be hazai és külföldi befektetők.

A vita, hogy felépíthető-e a másolat, nem új keletű. 2008-ban a Hengtien már jelezte, hogy hajlandó felépíteni a "kertek kertjének" mását Csöcsiangban, az eredetitől körülbelül ezer kilométerre, de a felvetés olyan heves ellenállásba ütközött, hogy végül lesöpörték a tervet az asztalról.


Kifogásolják a másolat megépítését

A jelek szerint a cégcsoport mégis a másolat felépítése mellett döntött, amire a Régi Nyári Palota hivatalának vezetése némileg ingerülten reagált. A Hszinhua hírügynökséghez eljuttatott levelükben azt írták: álláspontjuk szerint a Csing-dinasztia császárai által építtetett pavilon- és kertkomplexum egyedi és nem másolható. Ugyanakkor hozzátették, hogy ha ez mégis megtörténne, akkor csakis országos szervezetek felügyelete mellett, minőségi szabványok betartásával kivitelezhetnék.

A Régi Nyári Palotát (Jüenmingjüen) 1860-ban, a második ópiumháború idején angol-francia szövetséges csapatok feldúlták, lerombolták és kifosztották; felbecsülhetetlen muzeális értékű műtárgyakat vittek el. A szövetséges - amerikai, orosz és brit - csapatok, az úgynevezett bokszerlázadás leverése idején 1900-ban a Nyári Palotával együtt ismét kifosztották.

A Tiltott Város területének ötszörösén, Peking északnyugati kerületében elterülő Régi Nyári Palota építkezései 1707-ben kezdődtek és további 150 éven át folytatódtak. Több mint 95 százalékban kínai stílusú építmények, templomok és hidak százai mellett a meghívott jezsuita misszionáriusoknak köszönhetően európai stílusú épületek: szökőkutak és kertek is helyet kaptak benne.

A maradványok, illetve romok felújítása máig elhúzódó vita tárgya azok között, akik szerint e kulturális örökséget meg kell hagyni jelenlegi állapotában, illetve akik szerint az állagmegóvásnál többet kellene tenni és újra kell építeni az eredetit. Az illetékes állami hivatal mindenesetre 2010-ben a palota területét régészeti parknak minősítette.

MTI

Címkék: Kína, műemlék, Peking, Régi Nyári Palota