Lótuszvirág formába öntik a világ legnagyobb stadionját +videó
sebesp 2020.04.26.

Kínában elkezdték a világ legnagyobb multifunkciós futballstadionjának építését, melyben 100 000 ülőhelyet fognak kialakítani. A formát a fejlesztők szerint lótuszvirág, a rossz nyelvek szerint kövirózsa ihlette.

A Gensler építésziroda tervei alapján épülő, 12 milliárd jüan (554,8 milliárd forint) költségvetésű Kuangcsou Evergrande Labdarúgó Stadion lótuszvirágot formáz.

A Lótuszvirág Stadionként is emlegetett kuangcsoui stadion a tervek szerint 2022 végén fejeződik be, felelős tervezője Hasan Syed Sanghajban dolgozó amerikai építész. A fejlesztő Evergrande csoport elnöke, Xu Jiayin által személyesen irányított tervezés a Kuangcsou "virágváros" elnevezésére történő formai utalással utasította maga mögé a többi pályamunkát.  A 100 000 főt befogadó stadionban üzletek és vendéglátóegységek is helyet kapnak majd. 

Bár ihletadóként a lótuszvirágot nevezték meg (mely számos kínai stadiont inspirált már), sokak szerint a Guangzhou stadion formája valójában sokkal közelebb áll a kövirózsáéhoz, egy olyan növényhez, amely Amerikában nő, és egyáltalán nem kapcsolódik Kínához. 

A nézőtér három gyűrűre van osztva, amelyek exkluzív (VVIP) társalgóból és 152 VIP boxból állnak. A 300 000 m2-es alapterület a legnagyobb alapterületű stadionná emelheti. Eredetileg 6,8 milliárd jüan bekerülési költséggel számoltak, de az építés kezdetekor 12 milliárdra korrigálták, így a történelem egyik legdrágább stadionjává vált.

Forrás: designboom

Címkék: Gensler, stadion