Megjelent a Metszet 2019/2. száma, lakó- és szállásépületekkel
Ware-Nagy Orsolya 2019.04.30.

Lakó- és szállásépületeket gyűjtöttünk össze a Metszet 2019/2. számában. A hazai és külföldi példák között új építés, bővítés és felújítás is szerepel Óbudáról, Siófokról, Nagykovácsiból és a Balatonfelvidékről, de Európába és a Közel-Keletre is ellátogatunk egy-egy épület erejéig.

A címlapon a T2a Építész Iroda óbudai lakóegyüttese, a Jazz Loft Aquincum Apartments, amely két ütemben készült 2006-tól, egy századfordulós malomépület részleges megőrzésével. Sugár Péter cikkéből az izgalmas munkafolyamatot és a régi-új épületet is megismerhetjük. A magyar példák között a kisdörgicsei PortusHome vendégházat és egy siófoki nyaralót mutatunk be, amelyek kétféle különböző megközelítését mutatják a nyaralóépítészet hagyományának. A két épületbemutató írás közé ékelődik Dienes Szabolcs nagykovácsi családi házának ismertetése.

A külföldi példák között Tel Aviv-i kórház és kápolna együtteséből épült szálloda, egy cseppnyi, többszáz éves antwerpeni saroképületben létrehozott "egyszobás hotel", és iráni árva lányok számára épült lakóotthon szerepel. Tari Gábor homlokzatszínezéssel foglalkozó cikke is témába vág, hiszen a 20. század második felében épült lakótelepi lakások homlokzati hőszigetelésének velejárója a színválasztás kérdése: jó lenne, ha ki tudnánk lépni a mai "óvatos" gyakorlatból! Medgyasszay Péter egy tíz éve felújított lakóépületen keresztül tárja elénk a "közel nulla energiaigényű" épületeknél is alacsonyabb energiafogyasztást célzó energetikai korszerűsítést. A Zöld Oldalakban is szállásépület, az idősek otthonának egy svéd példája szerepel.

Aki lemaradt az idei Építészkongresszusról (vagy nosztalgiázna egyet), a Metszet mostani számában részletes tudósítást olvashat a rendezvényről.

A Metszet itt előfizethető.

Címkék: lakóépület, John Pawson, metszet, szállásépület, Turányi Bence