Milliárdok a Budai Vár felújítására
sebesp 2015.02.23.
A Budavári Palota rekonstrukcióját célzó Nemzeti Hauszmann Terv részeként újjáépítik a palota épületegyütteséhez tartozó egykori főőrségi épületet és Stöckl-lépcsőt a Magyar Közlönyben hétfőn megjelent kormányhatározat szerint.

A határozat 150 millió forintot rendel a Miniszterelnökség idei költségvetéséből a két beruházás előkészítésére.

A főőrségi épület újjáépítése szintén a Miniszterelnökség idei büdzséjéből valósul meg 2,05 milliárd forintból, míg a Stöckl-lépcső újjáépítésére 1,3 milliárd forintot rendel a kormány a Miniszterelnökség 2016. évi költségvetésének terhére.

A Budavári Palota épületegyütteséhez tartozó egykori lovarda újjáépítése a kormány 2014. december 30-án megjelent rendelete szerint 2 milliárd forintból valósul meg.

Szintén a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg az a kormányrendelet, amely a Budapesti Történeti Múzeum tagintézményeként működő Kiscelli Múzeum fejlesztésére rendel 317,5 millió forintot.

Az egy héttel korábbi Magyar Közlönyből pedig az olvasható ki, hogy összesen 1,3 milliárd forintnyi forrást biztosít a kormány a budavári Várgarázs befejezéséhez - olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb, hétfőn este megjelent számában.

A kormány határozata szerint a nemzetgazdasági miniszternek kell gondoskodnia az 1300 millió forintnyi forrás biztosításáról a 2015. évi központi költségvetés terhére a beruházás befejezése érdekében. Határidőnek 2015. május 31-ét jelölték meg.

A tavalyi költségvetés maradványaiból történő átcsoportosítással juthat 400 millió forinthoz az MNV Zrt. az ingatlanok felújítására.

Nem meglepő, hogy a kormányzat nagy összeggel támogatja a Várban történő garázsépítést, hiszen a tervek szerint odaköltöző állami intézmények dolgozóinak és látogatóinak szükségük is lesz parkolóhelyekre. Mint ismert, a Budai Vár területén kap helyet a Miniszterelnökség, míg az MNB nem régiben vásárolt ingatlant ugyanott oktatási célokra - emlékezetet a hír kapcsán a portfolio.hu.

Forrás: MTI, Portfolio.hu

Címkék: Budapesti Történeti Múzeum, Budavári Palota, főőrségi épület, Kiscelli Múzeum , Nemzeti Hauszmann Terv, Stöckl-lépcső, Várgarázs