Minimalista nyelvöltés a Bálint-ház Valenciában (videó)
sebesp 2016.01.03.
Fran Silvestre spanyol építész minimalista hófehér épületeiről nevezetes. Az elegáns villa tisztán elliptikus formákból építkező, első pillantásra meglepő tömege nem igazán jelent akadályt a stílus következetes kiteljesítésében.

A Valencia külvárosában, egy golfpálya mellett elhelyezkedő lakóház külső falának ellipszise megszakítások nélkül öleli körbe a házat. Álruhát húz egy tipikus kétszintes épület tömegének vizuális látványa elé, egyúttal a telek sarkába húzva elegendő helyet hagy a félhold alakú medencének és egy méretes kertnek is, melynek széleit az átgondoltan telepített növényzet rejti el.

Egy központi átrium köré szerveződnek a luxusvilla emeleti szobái, mely felülről biztosít megvilágítást a földszinti lakótér számára. Itt a külső és belső eggyé válik az elliptikus hengerből kiharapott terület fedett teraszként szolgál, észrevétlen átmenetet képezve a nappali és a medence között. A fehér és a fekete mellett a szürke árnyalatai jellemzik a letisztultan elegáns belső tereket, melyek folyamatos változásához a fények és árnyékok folyamatos mozgása is hozzájárul.

A Fran Silvestre Arquitectos által tervezett Casa Balint emeletén helyet kapott hálókhoz kapcsolódó kinyúló teraszok futurisztikus épületformát eredményeznek, mintegy nyelvet öltve a konvencionális szögletes modernista kubusoknak.

Video:

Casa Balint | Balint House by Fran Silvestre Arquitectos from Fran Silvestre Arquitectos on Vimeo.

https://vimeo.com/114534167
Képek forrása: fransilvestrearquitectos.com

Címkék: Fran Silvestre Arquitectos, luxusvilla, spanyolország, Valencia