Nemzetközi díjjal ismerték el a Magyar Zene Házát
Ware-Nagy Orsolya 2022.10.18.

Architecture MasterPrize (AMP) díjban részesült a Magyar Zene Háza. A díjat a bilbaói Guggenheim Múzeumban fogják átadni november 24-én. 

Az Architecture MasterPrize díjat 2016-ban alapították a magas színvonalú építészet elismerésére és népszerűsítésére. A négy kategóriában odaítélt díj az innovációt és a kreativitást ünnepli az építészetben. A díjra az egész világból érkeznek jelölések, amelyek közül a neves építészekből, elméleti és gyakorlati területek kiválóságaiból álló zsűri többfordulós szavazással választja ki a győzteseket. 

A díjat négy kategóriában ítélik oda: 

  • az év építészeti terve;
  • az év építészirodája;
  • az év terméke;
  • az év építészeti fotója.

A 2022. évi díjazottak között Az Év Építészeti Terve díjat a Magyar Zene Háza (Sou Fujimoto és Liget Budapest) kapta. 
A zsűri idei elnöke, Valerie Schweitzer így beszélt az épületről: 

„Az Architecture MasterPrize demokratizálja az építészet területét azzal, hogy vonzza és elismeri a tehetségeket. Személyes kedvencem a díjazottak közül Sou Fujimoto Magyar Zene Háza. Egy túlméretezett kerti pavilonhoz hasonlóan a természet, a zene és a művészet együttese olyan építészetet hoz létre, ami nagyobb, mint a részek összessége. Tetszik a merész színhasználat, a fák ötletes belekomponálása a földszinti területbe, az erdőre emlékeztető külső megjelenés, és a hőszigetelt panorámaüvegezésnek köszönhető, napsugárban úszó belső tér. Játékossága ellenére sem feledkezik meg a zeneterem funkciójának oly fontos akusztikáról. Az építésznek sikerült megragadni valamit abból, amire Schopenhauer utalt, amikor azt mondta: az építészet megfagyott zene.”

Forrás: sajtóközlemény / v2com
További információ és a díjazottak listája: Architecture MasterPrize

Címkék: Sou Fujimoto, Magyar Zene Háza