Népszerű a CSOK – hogyan hozzuk ki a legtöbbet a támogatásból?
droID 2016.07.12.
Szakemberek szerint a kormány által 2015-ben bevezetett intézkedés jelentősen javíthat a családok lakhatási körülményein. De a CSOK-lakásokat fel is kell építeni, és a családoknak még mindig nagy fejtörést okoz, hogy pontosan hol, mekkora alapterületű, milyen elosztású, és milyen minőségű ingatlanra futhatja a10+10 millió forintos támogatásból.

Tavaly év végi bevezetése óta a lakosság csaknem 94%-a értesült a Családok Otthonteremtési Kedvezményéről. A magyar háztartások 40%-a, vagyis 1,6 millió család jogosult a CSOK-ra, közülük mintegy 17%-uk tervezi, hogy élni fog a lehetőséggel. Bár a lakáscélú támogatás népszerű a családok körében, egyelőre a használt lakások vétele iránt érdeklődők vannak túlsúlyban, új lakás építését pedig csak mintegy 25 ezer CSOK-jogosult tervezi - derül ki egy friss publikációból.[1]

Annak érdekében, hogy a ma hatályos energetikai-, építésügyi jogszabályoknak és az elvárt 50-100 éves állagmegóvási időtartamnak megfeleljenek a felépült lakások, érdemes átgondolni a lehetőségeket az építkezés előtt.[2] A beruházás során kulcsfontosságú, hogy olyan alapanyagokkal dolgozzanak az építkező családok, amelyek akár hőtechnikai szempontból is megfelelnek majd a 2018 utáni előírásoknak. Egy háromgyermekes család esetében a 10+10 millió forintos otthonteremtési csomagból egy „A” kategóriás, közép árfekvésű alap-és burkolóanyagokból felhúzott, szabványos méretű nyilászárókkal felépített ház képzelhető el. A fenti keretbe természetesen beleférhet még egy turbó kazános gázfűtés, és futhatja egy használható méretű teraszra is. De az olyan innovatív megoldások, mint a napelem, a földhő hasznosítása, árnyékolás technika, vagy éppen egy garázs kialakítása már biztosan nem.” hangsúlyozza Juhász Attila, az újHÁZ Centrum igazgatótanácsának elnöke.A szakértő arra is rámutat, hogy az épületszerkezetek esetében az egyszerű formák és a „szabványos méretek” alkalmazásával, racionális elrendezéssel – kevesebb közlekedő, több természetes szellőzés – sokat lehet spórolni. A „látszó” felületek esetében pedig már pénztárca kímélő megoldásokat is lehet találni, ha jó szakember segít ebben.

 

A vidéken építkezőknek lehet könnyebb

Tavaly év végi bevezetése óta a lakosság csaknem 94%-a értesült a Családok Otthonteremtési Kedvezményéről.[3] Bár a program népszerű a családok körében, még mindig sok a megválaszolatlan kérdés. Fejtörést okoz, hogy pontosan hol, mekkora alapterületű, és milyen elosztású lakásra futja a támogatásból, továbbá, hogy mindehhez mekkora önerő biztosítása szükséges. Juhász Attila úgy véli, a jelenlegi gazdasági helyzetben, a vidéken építkezők vannak kedvezőbb helyzetben. Egy, a 2012-es és 2013-as eladásokat vizsgáló tanulmány szerint, megyei szinten 8,5-szeres különbség tapasztalható az eladott telkek átlagárai között. Vidéken átlagosan 3 600 forintot kell szánni egy négyzetméter telek megvásárlására, míg ez Budapesten közel 28 ezer forintos négyzetméter árat is jelenthet.[4] A vidéki és fővárosi telekárak közti különbséget figyelembe véve, leginkább a vidéki környezetben képzelhető el, hogy a CSOK kapcsán igényelhető, legmagasabb támogatási összegből megépüljön a minimálisan elvárt 90 m2-es alapterületű ház.

A szakember szerint ebbe akeretbe egy két-három kisebb, 10-12m2-es szobával, egy 30-35m2-re tervezett nappalival és konyhával, egy 6-7 m2-es nagyságú fürdőszobával, mellékhelyiséggel és egy kisebb, 1,5-2 m2-es kamrával tervezett újépítésű ház férhet bele egy 6-7m2-es közlekedővel együtt.

 

Már idén javulhat a lakásállomány minősége

A lakásállomány minősége elsősorban a népesség lakhatási feltételeit, így az életminőségének egy jelentős szeletét határozza meg, a lakásállomány minőségi javítása tehát szociális szempontból is fontos.[5]„Újépítésű ház esetében a 27%-ról 5%-ra csökkentett áfa ott segíthet először, amikor egy műszaki ütemhez kötött részelszámoláskor a támogatást folyósító bankon keresztül vissza lehet igényelni az építési számlák áfa összegét. Vásárlás esetén pedig a vételárban jelenhet meg, tehát kevesebb önerő, vagy hitel szükséges.” – erre már Dr. Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum cégvezetője hívja fel a figyelmet. A cégvezető azt is hangsúlyozza, hogy az otthonteremtést célzó intézkedések hosszú távon jelentősen javíthatnak a családok lakhatási körülményein, és alapjaiban élénkíthetik a már javulóban lévő lakásépítési piacot. A pozitív kormányzati intézkedések, illetve a pályázati lehetőségek közül, az eddig is jól bevált Otthon Melege Program, bizakodásra adnak okot. Dr. Rázsóné Szórády Csilla arra is rámutatott, hogy 2016. július 1-jétől a családi házak felújításával folytatódik a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezése. Az intézkedés 5 milliárd forintos keretösszeggel induló, vissza nem térítendő támogatást biztosít a családi házak energetikai korszerűsítésére és felújítására.[6] A szakemberek úgy vélik, ha hosszútávon biztosítottá válnak az otthonteremtési kedvezmények, az elhalasztott beruházások realizálódására is számítani lehet, így a már kiadott engedélyek száma alapján az idei évben elérhetjük közel tízezer új lakás felépülését.

 

Forrás: ÚjHÁZ Centrum


[1] Magyar Nemzeti Bank – Lakáspiaci jelentés 2016. május 

[2] 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról

[3] Magyar Nemzeti Bank – Lakáspiaci jelentés 2016. május 

[4] OTP, Lakóingatlan és Telek Értéktérkép, http://bit.ly/28RvHt6

[5] Magyar Nemzeti Bank – Lakáspiaci jelentés 2016. május 

[6] NFM közlemény, Családi házak felújításával folytatódik az Otthon Melege Program, http://bit.ly/28S9ARO

Címkék: családi ház, csok, építőipar, fellendülés, gazdaság