Nívódíjakat adott át az Építész Kamara
sebesp 2016.10.03.
Piac, passzív társasház, a budapesti Kossuth Lajos tér rekonstrukciója, egy iskolaátalakítás és egy irodaház kapta meg idén az Építész Kamara Építészeti Nívódíját, amelyet második alkalommal adtak át hétfőn, a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

Az elismerést először 2015-ben adták át azzal a céllal, hogy olyan munkákra irányítsa rá a figyelmet, amelyeknek építészeti kvalitása kiemelkedő, a megbízók és a használók számára is egyértelműen pozitív hatású – közölte a kamara hétfőn az MTI-vel.

Idén a zsűri elismerésben részesítette a Budafoki Szomszédok Piacát (Avant-Garde Építész Stúdió Kft.), a XIII. kerület beruházásában megépült 100 lakásos passzív társasházat (Archikon) , a Kossuth Lajos tér rekonstrukcióját a Parlamenti Múzeummal, a látogatóközponttal és a mélygarázzsal együtt (Közti Zrt.), valamint a X. kerületben, egy volt lakótelepi iskola átalakításából létrejött Idesüss Óvoda és Bölcsőde (Microarchitects) kialakítását és a józsefvárosi Futó utcában lévő Corvin Corner Irodaházat (Stúdió 100).

Az idei pályázatra 2012. január 1. és 2015. december 31. között épült, jogerős használati engedéllyel rendelkező munkákkal lehetett pályázni.

A Benczúr László vezette és Balázs Mihály, Hőnich Richárd, Lévai Tamás, Masznyik Csaba, Somogyi Krisztina és Winkler Barnabás alkotta zsűri idén is kiosztotta a maximálisan odaítélhető öt díjat, a vele járó 400 ezer forintos pénzjutalommal együtt. Két pályaművet, egy Hűvösvölgyben megépült villát és az Ordas utcában lévő nagyszabású villaépületet elismerő oklevélben részesítettek, mert a úgy vélték, hogy a házak az építészeti minőségen túl, ráirányíthatják a közönség figyelmét az építész és a megbízója közötti bizalmi kapcsolat gyümölcsöző eredményére.

Forrás: MTI

Címkék: