Növekvő szállodaépítési kedv, szárnyaló oktatási projektek
EBI Építésaktivitási Jelentés – 2020 Q4
buildecon 2021.02.17.

Tavaly 91 milliárd forintnyi összegben kezdődött szállodaépítés hazánkban, és az oktatási célú épületek esetében is kimagasló értékben (120 milliárd forint) kezdődtek meg kivitelezési munkák az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint.

Szállodaépítések

A legfrissebb EBI Építésaktivitási Jelentés szerint a 2019-es rekordmagas értéket is felülmúlta a tavalyi év. 2020-ban 91 milliárd forintnyi összegben kezdődött meg szállodakivitelezés az országban, mely 6%-os növekedést jelentett az előző évhez képest. Kiemelkedőre sikerült az utolsó negyedév, mely időszakban 36 milliárd forintnyi Aktivitás-Kezdést regisztráltak. Ez az összeg azonban az előző évektől eltérően oszlott meg a főváros és a vidéki területek között. A 2019-es közel 50-50%-os arányhoz képest 2020-ban a Budapestet jellemző mindössze 13%-os részesedés mellett, a vidéki Aktivitás-Kezdés 87%-ot tett ki. A 2020-ashoz hasonló alacsony értéket a fővárosban 2016 óta nem regisztráltak, a megkezdett építések értéke majdnem a negyedére esett vissza. Ezzel élesen szemben áll a vidéki éves 82%-os növekedés, azonban ebben az esetben is jelentős területi különbségek figyelhetőek meg. A két húzórégió 2020-ban Észak-Magyarország és a Balaton környéke voltak. 

A tavalyi év végén indult el a Hotel Hévíz 5* és a budapesti Hampton by Hilton szállodák építése. Az év korábbi részében pedig a Minaro Hotel Tokaj, a Green Resort Balatonfüred, és a szántódi BalaLand Hotel építése vette kezdetét.

2020-ban a befejezett szállodaépítések összege is tovább nőtt, összesen 48 milliárd forintnyi értékben adtak át hoteleket, ami 33%-os növekedést jelentett. A régiós megoszlásban a főváros nagyobb súlyt képviselt a befejezett projektek összértékét tekintve, mint az elkezdettek esetében, részaránya majdnem kétharmados. Az idei évben pedig nem áll meg a növekedés és várhatóan még nagyobb értékben kerülhetnek átadásra szállodák.

Átadták például a Botaniq Turai Kastélyt és a budapesti Kozmo Hotelt, ezek mellett pedig várhatóan az idei év első felében fejeződnek be a munkálatok Budapesten a Matild Palota, az InterCity Hotel és a B&B Hotel esetében, míg vidéken az esztergomi Mária Valéria Hotel, a zánkai és fonyódligeti Erzsébet-táborok és a felcsúti ifjúsági sportszálláshely készülhet el.

Építési beruházások az oktatásban 

2020-ban is kimagasló értékben kezdődtek meg kivitelezési munkák az oktatási célú épületek esetében. Habár a 2018-as 140 milliárd forintos csúcsot nem sikerült elérni és a 2019-es értéktől is elmaradt a tavalyi év néhány százalékkal, de 120 milliárd forintnyi elkezdett projekttel ez a harmadik legsikeresebb év, messze felülmúlva a 2000-2016-os 44 milliárd forintos átlagot. 2020-ban vette kezdetét például a budapesti EMC Mérőlabor szerverközpont kivitelezése 16 milliárd forint értékben, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Hagyományos Kínai Orvoslási tanszék és a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium beruházás, valamint a Debreceni Egyetem Innovációs Központ és Learning Center építése, míg idén év elején kezdődhet el a szegedi Egészségtudományi Képzési Tömb felújítása és bővítése.

Az oktatásban építőipari beruházások 102 milliárd forint összegben készültek el 2020-ban hazánkban, az elmúlt évek kiemelkedő tendenciája érződik az átadásokon is. Befejeződött például a részben k+f központ Univerzum Office Building építése Budapesten, a PTE Általános Orvosi Kar campusának felújítása, és a Ludovika Szárnyépületének átalakítása, valamint a Rózsakerti Demjén István Református Gimnázium építése is. Rövid távon pedig még több projektet fejezhetnek be, közülük többet Pest megyében. Érden a Batthyány Sportiskola és Általános Iskola, valamint a Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának a felújítását, továbbá a Fenyves-Parkváros Köznevelési Centrum megépítését, Biatorbágyon pedig általános iskola kivitelezését tervezik.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az iBuild a projektkutatással és a projektadatbázissal, az Eltinga és a Buildecon a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá. A kiadvány megrendelésének feltételeiről és a kutatással kapcsolatos háttérinformációkról az ebi@ibuild.info címre írva kaphat tájékoztatást

Címkék: buildecon, EBI Építésaktivitási Jelentés, ELTINGA, ibuild