Szociális lakóházak kapták az idei Stirling-díjat
sebesp 2019.10.09.

A fogadóirodák favoritja, a Norwich-i önkormányzati passzívházfejlesztés kapta az egyik legrangosabb brit építészeti elismerést.

Mihail Riches és Cathy Hawley munkája, a Goldsmith Street projekt nyerte el a 2019. évi RIBA Stirling-díjat, az Egyesült Királyság legjobb új épületének járó elismerést. Mondhatni, a papírforma jött be, hiszen régi jó angol szokás szerint fogadni is lehetett a reménybeli nyertesre, és a fogadóirodák által is első helyre tippelt projekt futott be.

A norwich-i Városi Tanács megrendelésére tervezett és épített projekt csaknem 100 rendkívül energiahatékony egységből áll. A kétszintes házak sorát háromszintes lakások teszik tömörebbé, mindegyik önálló bejárattal, babakocsi és kerékpárok tárolására is alkalmas tágas előtérrel, valamint saját erkéllyel rendelkezik. A középső lakások hátsó kertjében biztonságos területet alakítottak ki a gyermekek számára, hogy együtt játszhassanak. A közösség széles, parkosított sétánya közvetlenül a terület közepén halad keresztül. A parkolókat a Goldsmith Street külső szélére helyezték, ügyelve arra, hogy az emberek, és ne az autók birtokolják az utcákat.

A Goldsmith Street megfelel a szigorú passzívház előírásoknak is, ami figyelemre méltó a sűrű beépítésben. Az éves energiaköltségek becslések szerint 70%-kal kevesebb lesznek, mint egy átlagos háztartás esetében.

A zsűri szerint a lakóegyüttes egy szerény remekmű. Színvonalas építészet a legtisztább, környezeti és társadalmi szempontból is tudatos formában. A visszafogott, krémszínű téglahomlokzatok mögött kifogástalan, fenntartható otthonok rejtőznek, ami hihetetlen eredmény egy ilyen léptékű fejlesztés esetén. Tökéletes szociális lakások, amelyeket több mint tíz év munkájával hoztak létre az alkotók az ambiciózus önkormányzattal együttműködve.

A beépítés hét, négy sorba elrendezett sorházblokk egyszerű sorozata, a könnyen felismerhető utcasoros városi szövet leképezése. A Mickhail Riches Architects építészei rá tudták venni az építési hatóságot, hogy keskeny, mindössze 14 méter széles közt kelljen csak tartani a blokkok között. Az ablakokat gondosan rendezték el, hogy minimalizálják az átlátást, az alaposan átgondolt, aszimmetrikus tetőmetszet pedig lehetővé teszi a jó benapozást és napos utcákat eredményez. Az eredmény igen sűrű, de egyáltalán nem nyomasztó beépítés.

Az idei Stirling rövidlistás jelöltjei között volt még a Tervlapon korábban bemutatott London Bridge pályaudvar, és a parafából épült ház is.

Forrás: Royal Institute of British Architects
Képek: Tim Crocker

Címkék: Egyesült Királyság, RIBA, Stirling Prize, Mihail Riches, Cathy Hawley, Goldsmith Street