Orgia-tanya, vagy barlang partizánoknak?
sebesp 2014.12.01.
A kanadai Partizans építészei vízbe billenő faládát terveztek a Huron-tó partjára. De vajon mit rejt a sziklák közt megbúvó jellegtelen építmény?

Torontótól északra, a Huron-tó Sans Souci szigetét sötét gránittömbök alkotják. Partján dobozszerű épület, egyik sarka a vízbe lóg, mintha már csak idő kérdése lenne, mikor tűnik el végleg a tó víztükre alatt. Bár a National Geographic magazin által egy romantikus naplemente végignézésére a világon az egyik legjobb helynek titulált vidéken aligha járt túl sok partizán, a torontói Partizans építésziroda fantáziáját mégis megmozgatta a helyszín. Az egyszerű fabódé belsejébe valóságos barlangot faragtak. Az ívesen hullámzó formákat hosszas kísérletezés eredményeként CNC technológia segítségével hozták létre oly módon, hogy az elkészült belső tér meleg fafelületei úgy hassanak, mintha egyetlen fa belsejébe vájtak volna üreget.

A grottó szaunaházat foglal magában, a hullámzó felületek a belső légáramlatokat képezik le. Cédrust használtak a belső terek burkolására illata, meleg színe, korhadás elleni tartóssága és nem utolsó sorban helyi eredete miatt. A faburkolat mögötti térben légáramlatok indulnak meg, segítve a bőrfelület szellőzését az ülőfelületekbe faragott szellőző pórusokon keresztül.

Hogy a tóparti bungalót búvóhelyként, vagy valami másra használták-e volna inkább a partizánok, az olvasó fantáziájára bízzuk…

Forrás: www.dezeen.com

Címkék: Huron-tó, Kanada, Partizans, szauna