Összegzés: Látványos beruházások születtek 2018-ban Budapesten
Java 2018.12.27.
Látványos budapesti gigaprojekteket tekintünk át, amelyek lényegesen megváltoztatják a főváros építészeti szövetét. Ezek a beruházások általában építési fázisban vannak, de bemutatunk már elkészült projekteket is.

A Kopaszi gáton a barnaövezeti terület felvásárlása után kevesebb, mint három évvel indult meg az építkezés a Market Zrt. kivitelezésével 54 hektáros bruttó területen, amiből a klasszikus beépítési rész 24 hektár. Sokan a Design Hét program keretén belül személyesen is bejárhatták az építési területet. Akik akkor részesei voltak ennek a szakmai kirándulásnak, maguk is megtapasztalhatták, milyen megindítóan szép látvány tárul a szemlélő elé a felső szintekről. Itt épül a MOL székház a Foster + Partners tervei alapján. A 120 méteres toronyház alapkövét már letették, az építkezés beindult.

Már a harmadik, befejező üteménél tart a MOME zugligeti kampuszának fejlesztése, mely a 2018-ban átadott Műteremház-Médiaházzal válik teljessé, mint Technológiai Park. Zajlik a 3h Építésziroda tervezte Akadémiai Szárny és Tudásközpont építése is, melyet előreláthatólag 2019-ben már birtokba is vehetnek a hallgatók.
A gigaprojektek között a Városliget mindig is a figyelem központjában volt. A Napur Architect győztes tervei alapján indult el a Néprajzi Múzeum építése az Ötvenhatosok terén, bár a legfrissebb hírek szerint év végére el is vették az építési engedélyét. Szintén elindultak augusztusban a Sou Fujimoto tervezte Magyar Zene Házának az építési munkálatai. Az építészetileg talán legizgalmasabb és legszokatlanabb épületet a hazai zenei élet egyik új ikonikus központjának szánják, ahol koncertek mellett oktatás, és aktív közösségi élet is zajlik majd. December végi programként pedig szakmai látogatás zajlott az Állatkert mellett, a Pannon park részeként épülő biodómon. A Paulinyi-Reith & Partners által tervezett hatalmas kupolák vázai már állnak, az épület felismerhető kontúrt öltött.

Az elkészült gigafejlesztések közül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új campusát érdemes kiemelni az Orczy kertnél. A Finta József és építészirodája által tervezett új oktatási épület mellett egy 600 férőhelyes kollégium, egy Skardelli György tervezte uszodával és 1300 lelátós sportpályával működő csarnok, egy rekonstruált lovarda, egy lövészklub épül és ehhez egy híddal kapcsolódik a Diószeghy utcában már korábban megvalósult rendőrtiszti kollégium és speciális képzési terület.
Augusztus második felében újra megnyitotta kapuit a pesti oldal egyik legnagyobb területű strandfürdője, a Dagály. A 2016-tól – a szomszédos Duna Aréna zajló építkezései, majd a vízes világbajnokság eseményei, végűl a felújítási munkálatok miatt – zárva tartó strand bár kisebb területen, de a modern kor elvárásainak sokkal megfelelőbb, korszerű infrastruktúrával, strand-, tan- és úszómedencékkel, játékos vizes parkkal a legkisebbeknek és számos sportpályával, valamint egy hamarosan színtén üzembe kerülő wellness- és gyógyászati részleggel is bővült. Idén ősszel végre az úszni vágyó nagyközönség számára is látogatható már a szomszédos Duna Aréna, bizonyos idősávokban.
Az uszodarekonstrukciók sora a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő névre keresztelt modern fürdőkomplexummal folytatódott, továbbá a Csillaghegyi Strand megújulásával, melynek parkjában felépítették a hétszintes fürdőt, rengeteg szaunával, úszó-, élmény- és panorámamedencékkel, vizes játszóházzal és a két hatalmas csúszdával, mely idevonzza majd, de nemcsak a környéken élőket!

Igaz, csak távcsővel lestük be az építkezésre, de már felvette a jellegzetes, régi-új kontúrjait a Skardelli György tervezte Puskás Ferenc Stadion is.
A Várnegyed átalakulása már a végéhez közeledik. Áll a sok vitát kiváltott, a semmiből újjáépített Lovarda és a Főőrségi épület, kulcsrakész a Miniszterelnökségi épület a karmelita kolostorban, melyet a napokban mutattak be.

Forrás: We Love Budapest

Címkék: