Öt műhelyből egy nagy képtár
Katona Vilmos 2017.10.04.
London Vauxhall negyedének posztindusztriális tája egy használaton kívüli üzemsor átalakulásának volt tanúja 2004 és 2015 között. A Caruso St. John Architects múltat felvállaló terve ma is mintaértékű megoldás lehet a kulturális beruházások műfajában.

A vauxhalli magánképtárat egy sor használaton kívüli ipari csarnok összekapcsolásával hozták létre, amelyek egykor a londoni színházak háttérindusztriájaként működő ács- és festőműhelyeknek adtak helyet. A galéria az utca teljes hosszának arculatát meghatározza, de a védett viktoriánus épületsor mindkét végét új házak keretezik. Az öt tömegből álló együttes elemeit a tervezők mind a földszinten, mind az emeleten összekötötték, hogy rugalmasan és számos kombinációban használható legyen kisebb-nagyobb volumenű kiállítások rendezésére. Mindkét szinten három-három óriási képtár nyújtózik az épületsor egyik végétől a másikig. Vertikálisan új spirállépcsők és egy méretes lift köti össze a szinteket.   

A Newport Street mentén elhelyezkedő, vasútra tekintő viktoriánus műhelyek karakterét alacsony állású ablakok és nagy felületű, vakfoltszerű oromfalak jellemzik. Ezt a karaktert a tervezett épületegyüttes is továbbviszi: az új homlokzati szakaszok tömör, halványpiros téglából épültek, ami jól illik a védett történeti építmények falazatához. Az öt szomszédos tömeg mind különböző, de együtt szemlátomást egy karakán és egységes utcaképpé állnak össze.     

A terv egy éttermet és egy a képtárat kiszolgáló adminisztratív irodát is magában foglal. A komplexum a megbízó kiterjedt kortárs művészeti képgyűjteményét mutatja be, amely ingyenesen látogatható.   


Forrás: www.carusostjohn.com
Fotók: Hélène Binet, Prudence Cuming Associates © Kioyar


Kapcsolódó cikkek:

Stirling-díj 2016: bensőséges találkozások

Ipari épületből galéria: a Newport Street Gallery

 

Címkék: átalakítás, Caruso St. John Architects, csarnok, Galéria, ipar, képtár, London, műhely, posztindusztiális