Óvóhelyek Finnországban
Timaffy 2022.06.23.

A háború, valamint Finnország terve, hogy csatlakozik a NATO-hoz, ráirányította a figyelmet a finn honvédelemre és polgári védelemre. Ezek egyik fontos eleme az óvóhelyek rendszere a nagyobb és közepes méretű településeken.

A finn téli háború és a folytatólagos háború megtanította a finneket, hogy felkészültnek kell lenniük, ha a nagy szomszéd újra megtámadná őket. Emellett természeti katasztrófák, atomerőmű-balesetek, vagy egy eltévedt atomtöltet miatt is szükség lehet óvóhelyekre.

Közösségi és társasházi

A finn polgári védelem kezeli a közösségi óvóhelyeket, és ellenőrzi a társasházak óvóhelyeit. Kisebb településeken és a családi házakban általában nincs óvóhely. A legfrissebb adatok szerint az 5,5 milliós országban 4,4 millió embernek jut óvóhely. Ebből a közel 650 ezres finn fővárosban 5500 óvóhelyen 900 ezer ember számára biztosítanak helyet. A különbség onnan adódik, hogy sokan járnak dolgozni Helsinkibe más településekről.

A különlegesen kialakított óvóhelyek 85 százaléka a társasházak alagsorában van. Ezek vasbetonból készültek, megerősített falakkal és födémmel rendelkeznek, és acél ajtóval védettek. Manapság az új építésű házakba előre gyártott elemekből készülő, erős vasbeton óvóhelyet építenek.

Az épületben lévő óvóhely állapota és rendelkezésre állása az épület tulajdonosának vagy kezelőjének a felelőssége. Ők gondoskodnak arról, hogy az óvóhely és berendezései jó állapotban maradjanak, és meglegyenek a szükséges eszközök és felszerelések vészhelyzet esetére.

Óvóhelyet a legalább 1200 m2 alapterületű épületben vagy épületcsoportban kell építeni. Az óvóhely vagy az épület alapterületének legalább 2%-a, vagy legalább 12 négyzetméteres kell legyen, illetve egy főre 0,75 négyzetméter jusson. A felszerelést törvény írja elő: az óvóhelyen legyen egy vagy több kézi és elektromos működtetésű szellőztető berendezés szűrőkkel, vezetékes telefonkapcsolat, legalább egy vészkijárat, száraz vécé, víztartály, sugárzásmérő, szerszámok, tisztítóeszközök és elsősegélynyújtó felszerelés.

A törvény szerint az óvóhelyhez egy felelőst, és lehetőleg egy helyettest is ki kell jelölni, akik egy tanfolyamot is elvégeznek.

Javasolt, hogy az óvóhelyeket évente egyszer ellenőrizzék, a nyomás- és tömörségi vizsgálatot pedig 10 évente kötelező elvégezni.

Az óvóhelyek osztályozása

A törvény több kategóriába sorolja az óvóhelyeket, és megszabja, milyen erősek legyenek. Az óvóhelyeket K, S1, S3 és S6 kategóriába sorolják. A leggyöngébb a K-osztály védelme, a kisebb emeletes házak vagy sorházak számára épül, amíg az S1 kategóriájú védettség a nagyobb lakóépület szabványos óvóhelye. A K-osztályú akár acélból, akár vasbetonból építhető, az S1-nek vasbetonnak kell lennie. Az S3 osztályú a könnyű sziklaóvóhely vagy erős vasbeton óvóhely. Az S6 osztályú a nagy, sziklába vájt óvóhely, ezeket úgy tervezik, hogy ellenálljanak a 6 bar robbanásterhelésnek.

Az S1 osztályú határoló falai és teteje legalább 300 mm vastag vasbeton kell legyen, amíg a K-osztályú határoló falai és teteje legalább 200 mm vastagságú vasbetonnak kell lennie.

Az óvóhelyek padlózata, a teherhordó vasbeton válaszfalak és oszlopok legalább 150 mm vastagoknak kell lenniük. Az ajtókat, nyílásokat és szelepeit úgy kell elhelyezni, hogy azok védettek legyenek a hagyományos fegyverek hatásától. S1 óvóhely esetén a szilánkok ellen védő szerkezetek, az ajtók teljes vastagsága legalább 200 mm vasbeton vagy 30 mm acél legyen. A K osztályú óvóhely esetén ezek az értékek legalább 150 mm vasbeton vagy 20 mm acél. Új épület esetén a költségek 1-2 százalékát teszi ki az óvóhely építése. Ez a költség a metró esetében 1 százalék.

Általános vagy közösségi

A lakóházakban található óvóhelyek mellett hatalmas, gránit sziklába vájt óvóhelyek is épültek Helsinkiben. Ezek vagy általános, vagy közösségi óvóhelyek. Az általánosakat Helsinki városa építi, és azokat a városban élő, dolgozó vagy épp ott tartózkodóknak szánják, akik másként nem kaphatnának megfelelő védelmet, mert például családi házban laknak.

Az olyan lakóházak és irodaházak, ahol mégsem épült óvóhely, valamely közeli közösségi óvóhely finanszírozásába szállnak be.

A városi nagy óvóhelyeknek a hétköznapokban gyakran más a szerepük: parkolóként, raktárként, uszodaként, sportpályaként működnek. Veszély esetén 72 óra áll rendelkezésre, hogy óvóhellyé alakítsák át azokat. Például az Itäkeskus-i uszoda is óvóhelyként szolgál szükség esetén, ilyenkor a medencéből leeresztik a vizet. Ezen kívül a metróvonal összes állomása is óvóhellyé alakítható, 25 ilyen állomás van Helsinkiben és környékén.

Szikla óvóhely

Az S6-os osztályú, legnagyobb sziklába vájt óvóhely, a Merihaan väestönsuoja Hakaniemiben már 20 éves. Manapság futsal és floorball pálya, edzőterem, játszótér és kávézók, üzletek vannak benne.

A Merihaan óvóhely teljes területe közel 15 ezer négyzetméter, és 6000 fő befogadására tervezték. A terület négy, 1500 fős részre oszlik, amelyek mindegyike saját vészkijárattal is rendelkezik.

A legnagyobb szikla óvóhely légtisztítóval, tartalék áramforrással és saját kúttal rendelkezik, amelyek hetekig működnek külső áram és víz nélkül.

Társadalom miniatűrben

A Merihaan óvóhely nagy és enyhén lejtős csarnoka ponyvák segítségével kisebb rekeszekre osztható. A nagy tömeg ellátást is igényel, ilyen például a működőképes szaniter, ezek a külön folyosón helyezik el. A folyosón körülbelül 250 vécének van hely, a rendszer meglehetősen aszketikus, függönyök választják el a fülkéket. De egy szellőzőrendszer kapcsolódik hozzá.

Fontos bútor a háromemeletes ágy, ez összesen a teljes kapacitás körülbelül harmadának elég. Ugyanis ha tele lenne az óvóhely, akkor az emberek harmada alhatna egy időben, harmada dolgozna az óvóhely üzemeltetésén, harmaduk pedig pihenne, így 8 óránként váltva egymást.

Vészhelyzet esetén az élelmiszert mindenkinek magának kell vinnie az óvóhelyre. Állatokat nem vihetnek magukkal az emberek, kivéve a munkakutyákat.

Riasztás

A riasztásra is megvan a kidolgozott rendszer Finnországban. A településeken sziréna rendszereket telepítettek. Ezeket rendszeresen ellenőrzik, ha a hónap első hétfőjén pont délben szólnak a szirénák, nem kell megijedni, az csak teszt volt. Ha a riasztás valós, akkor a tévék és a rádiók is bemondják, mi történt, és hogyan kell védekezni.

Több nagy tévéállomás is készített a közelmúltban videót a Merihaan óvóhelyről

ABC News Australia híre bemutatja a sziklába vájt Merihaan óvóhelyet

 

The Sun videója a Merihaan óvóhelyről

A NATO videója egy polgári védelmi gyakorlatról a metróban

Forrás: Helsinki városa, SPEK, Ilta-Sanomat, MTV, Rakennusbetoni

Címkék: Finnország, gránit, polgári védelem, óvóhely, háború, szikla óvóhely