Pályázati felhívás: Budapest Építészeti Nívódíja 2019
BEKSZF2016 2019.06.20.

Budapest egyedülálló természeti, táji helyzetével harmóniában lévő épített örökség fenntartása és értékalapú fejlesztése érdekében Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építész Kamara közös, nyilvános pályázatot hirdet.

A pályázat kiírója: Budapest Főváros Önkormányzata, Budapesti Építész Kamara
A pályázat lebonyolítója: Budapesti Építész Kamara
A pályázat informatikai hátterét biztosítja:Lechner Tudásközpont
 
A pályázat célja:
A pályázat célja, hogy elősegítse az új értékek teremtését, a hagyományos értékek megőrzését, valamint az építészeti és környezeti kultúra fejlődését. A pályázat kiemelt feladata, hogy elismerje és megismertesse a városképet formáló építészeti alkotásokat, bemutassa az igényesen megtervezett és létrejött alkotásokban résztvevők példaértékű együttműködését a további magas színvonalú, innovatív beruházások ösztönzése érdekében. Cél, hogy a Budapest Építészeti Nívódíja 2019 odaítélésével a legkiemelkedőbb alkotások megkapják a megérdemelt figyelmet és nyilvánosságot.
 
Jelölhető alkotások köre:
A pályázaton olyan Budapest közigazgatási területén található alkotások vehetnek részt, amelyek Budapest építészeti arculatát vagy egy városrész használatát, megjelenését javítják. Az alkotás lehet megvalósult új, illetve rehabilitált épület, építmény, közterület, belső tér.
 
A pályázaton való részvétel feltételei:
Pályázatot nyújthat be minden olyan személy, aki az épület megvalósításában felelős építész tervezőként, építtetőként vagy tulajdonosként közreműködött (továbbiakban együtt: pályázó).
A pályázatra csak olyan alkotással lehet jelentkezni, amelynek használatbavételi engedélye 2016. január 1. - 2019. június 30. között vált jogerőssé vagy ebben az időszakban adták át (nem építési engedély köteles építmény esetén).
A pályázati anyagban társtervezőként csak az a tervező nevezhető meg, aki a tervezési folyamat időszakában érvényes tervezői jogosultsággal rendelkezett. Egyéb, jogosultsággal nem rendelkező munkatárs a díjazás felosztásánál megjelölhető, illetve a kiadványban feltüntethető.
Amennyiben a tervezési megbízást cég vállalta, úgy annak - legalább a pályázat benyújtásakor - érvényes cégregisztrációval kell rendelkeznie a Magyar Építész Kamaránál (MÉK).
 
A pályázat jellege: Nyilvános
 
A pályaművek díjazása:
A pályázat díjazására maximum bruttó 4.000.000,- Ft (azaz négymillió forint) áll rendelkezésre, azonban a Bírálóbizottság nem köteles a teljes összeget felhasználni. Egy díj összege nem lehet kevesebb, mint bruttó 500.000,- Ft (azaz ötszázezer forint).
 
A Bírálóbizottság összetétele:
Elnök:Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest Főváros Önkormányzata, humán főpolgármester-helyettes
Tagok:
  • Mártonffy Miklós főépítész, Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztály, főosztályvezető
  • Csapó Balázs építész, Budapesti Építész Kamara, elnök
  • Csillag Katalin építész (Ybl-díj)
  • Ferencz István DLA építész tervező művész (Príma, Ybl-díj, Steindl Imre-díj, Pro Architectura díj)
  • Dr. Meggyesi Tamás urbanista (Ybl-díj, Széchenyi-díj)
  • Sugár Péter DLA építész (Ybl-díj, Pro Architectura díj), BME Lakóépülettervezési Tanszék tanszékvezető
A részletes kiírás és mellékletei regisztrációt követően letölthetők a www.bpnivodij.hu oldalról.
Címkék: