Paolo Portoghesi az Olasz Intézetben
*_deleted_*_Bakos Kristóf 2013.05.29.
2013. május 29-án 18.00 órakor lesz Genius loci. Tisztelet Makovecz Imrének címen a Budapesti Olasz Kultúrintézetben beszélgetés Paolo Portoghesivel Francesco Amendolagine építész részvételével. Szinkrontolmácsolás biztosított

A magyar organikus építészet, az általa választott technológiai megoldások és szándékos regionalitása ellenére, egy határokon átívelő nyelvezetet használ és olyan problémákkal foglalkozik - például az egyén és a közösség viszonya -, amelyek a XXI.században kétségtelenül központi témává válnak, hiszen az ezekre adott válaszoktól függ az emberiség jövője. (Paolo Portoghesi)
Paolo Portoghesi, amióta 22 éves korában elkezdett építészettel foglalkozni, folyamatosan küzd az ellen az általános feledés ellen, amely a modernitást abban az illúzióban ringatja, hogy a történelem eltörölhető, és amely – az építész véleménye szerint – irracionalizmusba süllyedéssel fenyeget. Az olasz nyelvű beszélgetésen magyar szinkrontolmácsolás biztosított. A találkozót követően tárlat nyílik olaszországi és magyarországi organikus építészeti munkák képeiből, valamint – a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával – Makovecz Imre, kiállításon még nem szerepelt, közel 50 rajzából.

A Magyar Művészeti Akadémia támogatásával megvalósuló kiállításról Giovanni Cataluccio, az intézet munkatársa elmondta az MTI-nek, hogy bemutatnak négy molinót, amelyek közül az egyiken a felső-krisztinavárosi római katolikus plébániatemplom tervei szerepelnek.

Egy másik rajzon a hódmezővásárhelyi nyári színház terve látható azzal az aláírással, hogy az 50-es években a színházat a diktatúra lerombolta. Látható egy nagy fa rajza is, ezt Makovecz a magyar zsidóság és Márton Áron zsidómentő erdélyi püspök tiszteletére készítette 1999-ben, amikor a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet a Világ Igaza kitüntetést adományozta posztumusz a püspöknek, és fát is ültettek tiszteletére.

Az olasz intézetben a Paolo Portoghesivel való beszélgetésen magyar szinkrontolmácsolás lesz, a Makovecz-tárlat június 10-ig tart nyitva.

Portoghesi római építész, teoretikus a La Sapienza Egyetem professzora és a geoarchitectura tárgyat oktatja. 1974-ben azzal szerzett magának hírnevet, hogy megépítette Rómában a muszlimok központi mecsetjét, amelyre belül jellemzők az összefonódó boltívek. Épített nagymecsetet Strasbourgban is, szállodát Szudánban, éttermet Moszkvában, és Cesenában az ő tervei alapján készült az új temető.

Címkék: