Párizs városi erdőkkel küzd a klímaváltozás ellen
sebesp 2019.06.26.

Párizs polgármestere „városi erdőket" telepítene négy történelmi nevezetesség mellé. Azt tervezik, már jövőre zöldebb lesz a francia nagyváros.

Párizsban – más európai fővárosokkal összehasonlítva – viszonylag kevés a zöldfelület, hiszen mindössze a város területének 9,5%-át fedik parkok és kertek, ami jóval alacsonyabb a hasonló léptékű európai fővárosokhoz képest. Anne Hidalgo főpolgármester már korábban bejelentette a Project Oasis tervét, mely Párizs közel 800 iskolájának környékét varázsolná buja zöld édenkertetté 2040-re.

A most nyilvánosságra hozott fejlesztési terv értelmében 2020-ra számos fát telepítenek négy párizsi látványosság környékére. Azokat a helyszíneket célozza a projekt, ahol nagy, kövezett vagy betonozott felületen sok járókelő mozog. Ide tartozik az Hôtel de Ville, a Gare de Lyon és a Palais Garnier, de a Szajna-part jobb partját is lombkoronák sorával tennék hűvösebbé.

"Meg vagyok győződve arról, hogy Párizsnak alkalmazkodnia kell a változó hőmérséklethez" – mondta az újságnak Hidalgo. "Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányok közötti szervezet 2050-re 50°C-os hőhullámokat prognosztizál. Kötelességünk a mai napon cselekedni."

A „városi erdők" telepítése szélesebb célkitűzés részét képezi, melynek értelmében a város felszínének 50%-át borítanák növényzettel. Párizs célja, hogy 2050-re szén-dioxid-semleges város legyen.

A városi erdőültetési programmal kapcsolatban ugyan azt ígérik, hogy törekedni fognak a látványok megőrzésére, a látványtervek alapján talán mégis jól teszi, ha igyekszik Párizsba a,z aki még régi panorámájában szeretné látni az érintett nevezetességeket.

Forrás: Dezeen

Címkék: Párizs, erdő, Franciaország, környezetvédelem