Pillantás a felhőkarcoló függöny(fal)a mögé
sebesp 2023.04.19.

A BIG szingapúri felhőkarcolója szakít az önmagába forduló tornyok koncepciójával. Nemcsak a látványát élvezhetjük, de személyesen is bejárhatjuk magasba emelt, közforgalmú kertjeit.

A CapitaSpring egy 51 emeletes felhőkarcoló, amely Szingapúr központi üzleti negyedében található. Az épület építész tervezője a dán Bjarke Ingels Group, az olasz Carlo Ratti Associati irodával együttműködve. A  CapitaLand, Ázsia egyik legnagyobb ingatlanvállalata hozta létre az épületet. Bár az épület alaptömege egy sokszögű hasáb, koncepciója szerint egy virág bimbóját hivatott formázni, amelynek szirmai nyílni készülnek.

Szingapúr környező, a toronyházakkal határolt utcáin barangolva a látogató sokkal inkább egy olyan épületet érzékel, amely ki akar törni az üveg-acél épületek unalmas bezártságából. Ezt azzal éri el, helyenként spontán hullámzásra készteti a végtelen vertikális vonalakat, megnyitva az égbe szökő homlokzatot. Az így felnyitott falak lágy vonalai mögött kertek, közösségi terek elevenednek meg.

A felhőkarcoló publikus zónái valóban teljesen nyilvánosak. A földszinten katedrálisok méretével vetekedő előcsarnok fogad, ahol két derékig érő biztonsági robot cirkál. Innen előzetes regisztráció, vagy jegyvásárlás nélkül juthatunk el a növényzettel megtöltött publikus szintekre, vagy a tetőn lévő kilátóra.

Az épület négy zónából áll: a kiskereskedelmi rész, az irodaszintek, a lakószintek és a zónánként elhelyezkedő kert. Az első hat emeleten található a kiskereskedelmi rész, amely üzleteket és éttermeket foglal magába.

A kiskereskedelmi rész felett 29 irodaszint található, amely több mint 635 000 négyzetméternyi irodahelyiséget kínál. Az irodaszintek rugalmasan alakíthatóak és a startup cégektől a nagy multinacionális vállalatokig mindenféle vállalkozást képesek befogadni.

Az épület 18. és 48. emeletei között találhatók a luxuslakások, összesen 299. A lakások 1-4 hálószobás kivitelben érhetőek el, és kiváló minőségű burkolatok és a városra nyíló páratlan panoráma jellemzik őket.

Végül, az épület tetején található egy lépcsős kert, amelyből gyönyörű kilátást élvezhetünk. Bár nem ez a város legmagasabb épülete, meglepő, hogy mennyire eltörpülnek innen febntről az utcaszinten fölénk tornyosuló épületek, mint például Moshe Safdie Marina Bay Sands tetőhíddal koronázott épületegyüttese.

BIG az épület egyedülálló formálása mellett számos fenntartható funkciót is integrált a projektbe, többek között esővízgyűjtő-rendszert, energiahatékony világítást és zöldtetőt. Az épület elérte a Green Mark Platinum minősítést, amely Szingapúr fenntartható épületeinek legmagasabb minősítése.

Képek: Sebes Péter

Címkék: felhőkarcoló, homlokzatképzés, BIG, Bjarke Ingels Group, irodaház, Szingapúr, carlo ratti associati, vegyes használatú épület