Pontatlan díszoklevelek
Timon 2022.09.16.

2012-ben, ötven éven át kifejtett szakmai tevékenységem elismeréseként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Aranyoklevelet állított ki számomra, okleveles építészmérnöknek, aki az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetemen 1962. június 2. napján 2038/1962 számon oklevelet szereztem. Mindezt angol nyelven is igazolták.

A díszoklevelet az Építészmérnöki Kar dékánja és az Egyetem rektora írta alá, középen az egyetem dombornyomott pecsétjével ellátva. Az oklevélen a két lényeges szót: ötven és Aranyoklevelet külön sorokban kiemelten, nagy betűkkel szedték. Legalul középen a Műegyetem főépületének egyszerűsített ábrája szerepel.

Azóta eltelt tíz év. És 2022-ben hatvan éven át kifejtett szakmai tevékenységem elismeréseként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építészmérnöki díszoklevelet, Gyémántoklevelet állított ki számomra. A díszoklevelet az Egyetem rektora és az Építészmérnöki Kar dékánja írta alá, középen az egyetem piros pecsétjének képével ellátva. Ez a díszoklevél az Aranydiplománál formailag sokkal szebben megtervezett külsőt mutat, cirádákkal kicifrázva, azonban nagyon hiányoltam, hogy a hatvan és a Gyémántoklevelet szavakat nem külön sorokban kiemelten, nagy betűvel, hanem folyamatos szövegben, kis betűvel írták. A cirádák két mezőjében bal oldalt a Műegyetem felirat és az alapítás éve, 1782, jobb oldalt pedig az építészmérnöki kar logója: egy jón oszlopfő, előtte egymással szembefordítva derékszög vonalzó és egy hatvan fokban nyitott, régies műszaki körző látható. A cirádák között elrejtve alig tűnik föl a kisméretű 60-as szám. Az angol nyelvű igazolás címe a szövegből határozottan kiugrik. Mindkét oklevelet hengeres tokban vettem át a Műegyetem aulájában tartott díszünnepségen.

Most, hogy már két díszoklevél birtokosa lettem, elhatároztam, hogy nem a hengeres tokban fogom tartani, hanem mindenkinek láthatóan szobám falára teszem ki azokat. Ezért elvittem a képkeretezőhöz, hogy keretezze be az okleveleket. Ekkor jött a legnagyobb meglepetés! A két oklevél méretben nem egyezett.

Az Aranydiploma mérete: 420×317 mm, a Gyémántdiploma mérete: 430×313 mm. Így 10, illetve 4 millimétert vágni kellett az oklevelekből, hogy a falra helyezett képek egymás mellett méretben passzoljanak. Ezt a pontatlanságot egyáltalán nem gondoltam a Műegyetem által tervezett és kivitelezett oklevelekről. De azért nagyon örülök és büszke vagyok ezekre az Alma Mater által adományozott klenódiumokra!

Érd, 2022. szeptember 1.
Timon Kálmán

Címkék: