Rendhagyó öko-szám a Metszet 2013/4 száma!
Csépé 2013.07.08.
Japán öko-ponyvaház, vályogszálló az Atacama-sivatagban, hipermodern vályoglakás, passzívházzá alakított beton magasház, himalájai magyar napház - néhány érdekesség a Metszet 2013/4 ökoszámából, mely ráadásul minisztériumi támogatásának köszönhetően hirdetés-mentes.

Kengo Kuma címlapra is kerülő Memu-Meadows háza teljes felületén áttetsző poliészter fluor-karbon ponyvából készült, a hőtároló tömeget az alapozás és a föld adja. A hagyományokat folytató izgalmas kísérleti ház, ahogy Eike Roswag Ihlowban épült, géppel tömörített (cementmentes) vályogfalú épülete is. Az Atacama-sivatagban épült hotel Matías Gonzalestől és Rodrigo Searlétől szintén használ vályogot, és szintén minden kényelmi igényt kielégít.
Magyarországon is példa lehet a passzívház-szintre újított magasház Freiburgban, nemcsak üde színei, hanem az átgondolt, kényelemre is figyelő, energiatakarékos megoldása miatt.
A magyar példák között szerepel közel passzívház szintű vályogház, alacsony energiájú szalmabála szigetelésű lakóépület, kis fa szerszámoskamra, energiatudatos lakásfelújítás, és több, még csak terv szinten létező családi ház.

A lap papíron vagy a Digitalstandon is előfizethető.

 

A szám vezércikke:

Az ökoépítés nagy előnye, hogy lehetőséget ad az építészeknek, hogy „rosszfiúkból” „jófiúkká” legyenek – mondta Werner Lang, a Müncheni Műszaki Egyetem tanára az Öko-logikus Építészet konferenciára készült video-előadásában. Azaz itt a lehetőség, hogy az épület végre ne az legyen, amire elmegy az energia, ami ökológiai lábnyomával megterheli a környezetet, hanem szelíd energia termelő, a környezetbe, klímába illeszkedő, azt akár feljavító beavatkozás.
Egy tavaszi kormányrendelet szerint 2015-től középületekre (2018-tól minden épületre) már a mainál mintegy 40 százalékkal szigorúbb energetikai szabályok fognak vonatkozni, míg Zöld András, a szabályozás szakmai kidolgozója szerint 2020-tól a mainak mintegy harmadára, 30-50 kWh/m2a körülire szigorodik az előírás. Ekkor bekerül még egy fontos elem is, ami az eredeti direktívába sem szerepel: a „konzervatív öko” fogalmába tartozó épületek (például vályog, szalma stb.), azaz alacsony beépített energia tartalmú épületek kedvezményt kaphatnak az energiafogyasztásból, hiszen építés közben is megtakarítanak.
E számunkba számos ilyen „konzervatív öko” épület is bekerült a világ számos tájáról, és rendhagyó módon terveket is közlünk. Mindennek célja a gondolkodás serkentése: itt a lehetőség, hogy számos bejáratott utat, megszokott megoldást átgondoljon, újraértékeljen a szakma. Ennek lehetőségét most – szintén rendhagyó módon – a Belügyminisztérium Országos Főépítészi Irodájának támogatása segíti.

 

A korábbi számok tartalmából>>

Címkék: metszet