Sokszínű oktatás kutyáknak, embereknek és egyéb fajoknak
sebesp 2022.01.03.

Nem a kutyák az egyedüli állatok, akik különleges bánásmódban részesülnek ebben a Madrid melletti, színes kutyakiképző központban, élnek itt madarak és denevérek is.

Az Educan épületét két spanyol építész, az Eeestudio alapítói, Enrique Espinosa és Lys Villalba tervezete a biológiai sokféleség szem előtt tartásával.  Az épületre "kutyák, emberek és más fajok iskolájaként" is tekinthetünk, mely a feladatra fókuszál egy otthononos környezetben.

Elsősorban kutyáknak és kutyakiképzőknek kínál képzést, de helyet ad különféle „társfajoknak”, amelyek támogatják a környék természetes ökoszisztémáját. A kis madarak és denevérek rovarokkal, például szúnyogokkal táplálkoznak, amelyek kutyabetegségeket is hordozhatnak, közben hozzájárulnak a helyi beporzási ciklusokhoz. Eközben a ragadozó madarak segítenek kordában tartani a rágcsáló populációkat.

A szántóföldek közé ágyazódva, az elmúlt évtizedekben a városfejlesztés és az intenzív növényvédőszer-függő mezőgazdaság által átalakított vidéki környezetben megvalósult Educan olyan módszereket próbál ki, amelyekkel helyreállíthatjuk az ökoszisztéma egyensúlyi állapotát. A cél egy olyan épület létrehozása volt, amely segíti a természet sokszínűségének gyarapodását.

A nagyméretű szállítókonténerekből felépült, 300 m2-es intézmény méreteit tekintve inkább raktárra emlékeztet. Az egyszintes épület három térre oszlik, amelyek egy könnyen tagolható oktatópályát, egy tantermet, valamint egy konyhát és WC-t tartalmazó fogadóteret foglalnak magukban.

Az ügyfelek, Eva Alda Cano és Marcos González két német juhászkutyával, Bichóval és Bombával osztoznak az épületben. Jelenleg húsz veréb, hat vércsecsalád, öt egerészölyv család és egy Harris nevű gyöngybagoly gazdagítja a társbérlők sorát. Az épület kialakítása mindezeknek a különböző felhasználóknak lakhatási lehetőséget kínál.

A padlóburkolat folyami kavics adalékot tartalmazó beton, hogy jobban megfeleljen a kutya mancsának, míg az oktatótermet műfűvel burkolták. A formahab szigetelés hangszigetelő réteget hoz létre a hangos ugatások tompítása érdekében, míg az ablakok olyan magasságban helyezkednek el, hogy mind a kutyák, mind az oktatók számára megfelelő legyen.

Az Eeestudio csapata más projektjeikhez hasonlóan itt is vérbeli építészként közelítette meg a feladatot. Kreatívan választották ki a szerkezeti és felületi anyagokat,emellett bátran használtak színeket, felületi textúrákat, nem féltek kortársnak lenni, és nem akarták elhitetni senkivel, hogy az épület az örökkévalóságra szóló alkotás. A jelennek szól, a jelen eszközeivel, a kor emberének.

Képek: Javier de Paz García és José Hevia

Címkék: kortárs építészet, oktatási épületek, Spanyolország, állatkiképző, eeestudio