Svájc nyerte az Arany Oroszlánt – videó
sebesp 2018.05.27.
Svizzera 240 – House Tour című kiállításával Svájc nyerte el a legjobb nemzeti projektnek járó Arany Oroszlán-díjat a 16. Velencei Építészeti Biennálén; a Freespace című főkurátori kiállítás résztvevői közül pedig Eduardo Souto de Moura portugál építészt jutalmazták Arany Oroszlánnal a szombati díjátadón.A svájci pavilon a 2018-as biennáléra közérthető és élvezhető installációt épített, amely fontos kérdést vizsgál: a lépték fogalmát az otthoni terekben – közölte a nemzetközi zsűri méltatását idézve a Velencei Biennálé sajtóirodája szombaton.

Alessandro Bosshard, Li Tavor, Matthew van der Ploeg és Ani Vihervaara kiállítása a hagyományos svájci lakásépítészetet, a Wohnungsbaut veszi górcső alá, a léptékekkel és méretekkel játszva labirintusszerű, tiszta tereket létrehozva a pavilonban.

A nemzeti projektek közül Nagy-Britannia Island című tárlata kapott különdíjat. A letisztult kiállítás fő építészeti eleme a pavilon fölé emelt kilátó, amely jól rímel a biennálé idei magyar tárlatára, hiszen ehhez szintén hasonló szerkezet épült, noha természetesen más koncepció mentén.

A világhírű Eduardo Souto de Moura (a 2010-es Építészkongresszus előadója – a szerk.) három portugáliai épületét mutatja be Yvonne Farrell és Shelley McNamara főkurátorok meghívására.


A főkurátori válogatás legjobb fiatal résztvevőjének odaítélt Ezüst Oroszlánt a belga Jan de Vylder (az idei Nemzetközi Építészkongresszus előadója – a szerk.), Inge Vinck és Jo Taillieu irodájának ítélték, különdíjat pedig az indonéz Andra Matin és az indiai-amerikai Rahul Mehrotra kapott.

Az Arany Oroszlán-életműdíjat idén a brit Kenneth Frampton építész vehette át a Ca' Giustinian palotában megtartott díjátadón.

A Velencei Biennálén a Giardini kert nemzeti pavilonjaiban, az Arsenale évszázados hajóépítő műhelyeiben és a város számos pontján hatvanháron ország jelentkezik saját kiállítással, közülük hatan (Antigua és Barbuda, Guatemala, Libanon, Pakisztán, Szaúd-Arábia és a Vatikán) első alkalommal vesznek részt az építészeti mustrán.

A biennálé kiállításai és kísérőprogramjai szombattól november 25-ig várják a közönséget.

(MTI)

Címkék: 16. Velencei Építészeti Biennálé, biennálé, Frampton, Freespace, Island, moura, Velencei Biennálé, Vylder