Szakemberhiány fékezi az építőipar további növekedését
d.adel 2019.02.19.
Az építőipari termelés továbbra is fellendülőben van Magyarországon, 2019-re a legóvatosabb európai és hazai becslések is 10% körüli bővülést vetítenek előre.

A Braas Monier és az Icopal nemzetközi fúziójával létrejött a BMI Group, amely összesen 14 márkát fog össze, ezzel Európa és Észak-Amerika piacvezető, Ázsia meghatározó építőipari gyártócége lett a tetőrendszerek és a vízszigetelés terén - jelentette be a cég itthoni ügyvezetése a hazai építőanyagok piacára is ható összeolvadást. A BMI Groupot hazánkban a tetőrendszereiről ismert Bramac és a lapostetőkre specializálódott Villas képviseli – mindkettő jelentős gyártói kapacitást mozgósítva. A vállalat 1984-es megalakulása óta a hazai tetőfedő képzés megalapítója, majd támogatója, a szakmai szervezetekkel közösen megvalósított képzési programokkal igyekszik leküzdeni a hazai építőipar legnagyobb kihívásaként azonosított szakemberhiányt.

Az építőipari termelés továbbra is fellendülőben van Magyarországon, 2019-re a legóvatosabb európai és hazai becslések is 10% körüli bővülést vetítenek előre. „A 2020-as évre viszont jelentősen lassuló növekedés vetíthető előre (1% körül), amely egyrészről a korábbi támogató jellegű kormányzati döntések (lakás ÁFA) kifutásának, másrészt az EU-s pénzügyi ciklus végének köszönhető, az Euroconstruct és a GKI becslései szerint egyaránt” – közölte sajtótájékoztatón Petz Raymund, a GKI Gazdaságkutató Zrt. ügyvezető igazgatója.

Az építőipari bővülés legfontosabb korlátjának a GKI által megkérdezett iparági szereplők 61%-a a munkaerőhiányt, 36%-a pedig a válság utáni konjunktúra-időszakra jellemző kapacitáshiányt tartja. „Kongatni kell a vészharangot – figyelmeztetett Szalai Levente, az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetségének (ÉMSZ) ügyvezető igazgatója - országos szinten 23 tetőfedő diák végzett nappali képzésben 2018-ban. A többi iparági szövetséggel és a piaci szereplőkkel közösen igyekszünk oktatási programokkal és népszerűsítő kampányokkal támogatni a szakemberhiány csökkentését elősegítő programokat.”

A kereslet jelenlegi növekedése mellett, hosszútávon a piaci szereplők is a növekedési ütem lassulására készülnek. A gyors változások hívták életre az itthon harmincöt éves múlttal és három gyáregységgel rendelkező, tetőrendszereiről ismert Bramac és a szigetelőanyag-gyártó Villas anyavállalatainak nemzetközi egyesülését. „Az újonnan létrejött cégcsoport, a BMI Group a megnövekedett innovációs és gyártókapacitásnak köszönhetően szeretné megőrizni piacvezető pozícióját a komplex tető- és szigetelőrendszerek területén” – mondta el Miheller Gábor, a BMI Magyarország ügyvezető igazgatója. A munkaerőpiaci kihívások enyhítésére az ÉMSZ és a BMI Magyarország közös képzést és helyi szintű akciókat indít, valamint cégcsoport a terméktervezés során is előtérbe helyezi a szakemberek igényeire tervezett megoldásokat. „Különösen fontos ez egy olyan környezetben, ahol ugyan a jelenlegi konjunktúra lassul, talán rövid távon még stagnál is, de a kivitelezők átlagéletkora 50 körül van, és az elmúlt években, évtizedben nem volt szak kivitelezői képzés, amely a minőségi munkavégzést akár már rövid távon is biztosítaná” – tette hozzá Miheller Gábor.

2017-ben a teljes GDP-termeléshez viszonyított építőipari részesedés Magyarországon nem érte el az 5%-ot (4,8%), némileg elmaradt ezzel az uniós átlagtól (5,4%) és a hagyományosan hasonló gazdasági szerkezettel rendelkező régiós versenytársakétól is, mint Románia (6,4%), Szlovákia (7,7%) vagy Lengyelország (7,3%). A GKI adataiból az is kiderül, hogy a lakosság körében egyre többen terveznek építkezést vagy felújítást. Az idei év elején több, mint félmillió ember volt érintett a kérdésben, miközben a kiadott építési engedélyek száma több, mint tizenötezerrel meghaladta a használatba vett a lakások számát 2018-ban, tehát a hazai piacon adott a tér a további növekedésre.


A BMI Groupról

A BMI Group a Braas Monier és az Icopal összeolvadásából jött létre és a globális építőanyagiparban megkerülhetetlen, amerikai Standard Industries család része. A fúzióval az egyesült vállalat-csoport méretéből, gyártói kapacitásából, termék- és szolgáltatás innovációjából adódóan Európa és Észak-Amerika piacvezető, Ázsia meghatározó tetőrendszereket és szigetelő anyagokat gyártó vállalata lett, mely minőségi megoldásokat kínál magas- és lapostetős megrendelésekhez egyaránt. Több, mint 150 éves tapasztalattal, 40 országban, közel 11.000 munkatárs dolgozik azon, hogy szakértelmükkel kiszolgálják mind a lakossági, közületi és ipari projekteket.

A Bramacról
A BMI Group tagjaként a Bramac Kft. (korábban Braas-Monier csoport tagja) közel négy évtizede van jelen Magyarországon hazai gyártású tetőtermékeivel. A cég neve egybefonódott a minőségi betoncserepek fogalmával, veszprémi és kecskeméti gyáraiban több mint 100 főt foglalkoztatva jelenleg 13 országba gyárt magas minőségű beton- és kerámiacserepeket. Komplex tetőrendszer megoldásai egyedülállóak Magyarországon, tetőcserepeit – egyedüliként a tetőfedőanyag-iparban – szélcsatornákban tesztelik saját termékfejlesztő- és kutatóközpontjaikban, valamint időjárás állomásain. Az elmúlt évtizedekben megrendelt több, mint 2 millió komplett tetőrendszer bizonyítja a dolgozók szakértelmét és a folyamatos termék-innovációk hatékonyságát.

Az Icopalról
Az 1876-ban alapított koppenhágai vállalkozás 1912-től foglalkozik tetőszigetelő bitumenes lemezek gyártásával, 1990-ben pedig Magyarországon is belépett a piacra. Azóta ez az üzleti terület dinamikusan fejlődik, mára már négy kontinensen zajlik a termékek gyártása. 30 országban, 36 gyártóüzemmel, 95 kereskedelmi képviselettel együttműködve forgalmazzák termékeiket, melyek közül a lapostetők vízszigetelésére specializált termékeket, a szakértők a piac legtartósabb, leghatékonyabb és legrövidebb kivitelezési idővel rendelkező típusai között tartják számon. Az Icopal 2019-től BMI Villas-ként, a BMI Group égisze alatt folytatja tevékenységét prémium minőségű termékeivel, melyeknek jelentős részét itthon, a cég zalaegerszegi gyárában állítják elő. Itthon a Villas és a Bramac képviseletét és irányítását egyaránt a BMI Magyarország látja el.

Forrás: sajtóközlemény

Címkék: BMI, Bramac, építőipar, Icopal