Szakmabeliek és városlakók gondolták újra a Teherelosztót
Ware-Nagy Orsolya 2020.05.05.

Virág Csaba várbeli Villamos Teherelosztójáról sokan végképp lemondtak, amikor a napokban, 2016 után újra megjelent a hír a lebontásáról. A Megfagyott Muzsikus, az építészhallgatók lapjának szerkesztőségében viszont úgy gondolták, érdemes még az utolsó pillanatban megmutatni, hogy a megjelent döntéssel szemben léteznek sokkal fenntarthatóbb, közösségibb, méltóbb lehetőségek.

Ehhez hívták építészhallgatók, városlakók, vagy gyakorló építészek segítségét, akik egy hétvége alatt is el tudnának képzelni egy jobb alternatívát a házról szóló döntésre.

A kezdeményezést a Magyar Építőművészek Szövetségének petíciója követte, a villámpályázat Facebook-eseményére több mint 400 visszjelzés érkezett. 

A pályázatra végül három nap alatt 37-en küldték el a terveiket, ötleteiteket, műalkotásaikat. Hallgatók, építészirodák, grafikusok, és olyan városlakók is, akik – bár nem szakmabeliek – meg szerették volna mutatni, hogy fontos nekik az ügy, és van ötletük arra, hogy mi minden történhetne az épülettel ahelyett, hogy elbontják.

Rengeteg zseniális ötlet jött ideiglenes és hosszú távú hasznosításról, figyelemfelkeltő képek a ház szépségéről, montázsok, gifek, grafikák, és persze karikatúrák, mert hogy is lehetne ezt a helyzetet máshogy elmondani.

A pályaművek elérhetőek a Megfagyott Muzsikus behance oldalán, ahol az "appreciate” gombbal lehet szavazni rájuk. A szervezők célja, hogy ezek a munkák indítsanak el egy olyan párbeszédet, aminek a végén valóban mindenkinek elfogadható döntés születhet, és amelyben nem csak építészek, hanem a Belügyminisztérium levelében említett "lakosság" is aktív részt vállal. Hamarosan indul a vita a közösségimédia-felületeken is.

Forrás: Építész Szakkollégium

Címkék: Országos Villamos Teherelosztó