Székelyföldi repülőtér látványtervei
Látványtervek: Nagy Tamás, a LINT Építészeti és Művészeti Kft. vezető tervező
Java 2015.01.30.
A Hargita lábánál, Székelyudvarhelytől mintegy 12 kilométerre épülhet, a Cekend tetőn az a nemzetközi repülőtér, amely a térség ipari fejlesztéséhez elengedhetetlenül sürgetővé vált. A reptéri kifutópálya a tervek szerint 2500 méter hosszú, 45 méter széles sávon terülne el a hegytetőn.

Az aszfaltozott felületű légi kikötő Airbus A320-as típusú és ennél kisebb gépek fogadására lenne alkalmas. A látványtervet Nagy Tamás, a LINT Építészeti és Művészeti Kft. vezető építész tervezője készítette. A Cekend tető, amelyre a repülőtér épülhetne, egyaránt mintegy 120 kilométerre fekszik a marosvásárhelyi repülőtértől és az épülő Brassó melletti repülőtértől. A tanulmány elkészítői romániai, magyarországi és más új európai regionális repülőterek adatai alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a repülőtéri alap-infrastruktúra mintegy 15 millió eurós költséggel (4,6 milliárd forint) megépíthető. A tanulmányt egy héttel azt követően mutatta be Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, hogy a Hargita Megyei Tanács is közzétette a megyei repülőtér-fejlesztési koncepcióját. A megyei önkormányzat a Csíkszereda szomszédságában fekvő Csíkcsicsó melletti füves repülőteret fejlesztené olyan komplex légi kikötővé, amely összeköttetést teremthetne kis repülőgépek számára Székelyföld és Budapest között. A megyei önkormányzat által elképzelt fejlesztési program első szakaszában 1,2 kilométer hosszú, 25 méter széles futópálya épülne.
Bizakodóan várjuk a fejleményeket, mert ennek a térségnek a felemelkedéséhez csak a Székelyföldi repülőtér megépítésén át vezet az út.
Látványtervek forrás: MTI/Lint Építészeti és Művészeti Kft.

Forrás:MTI 

Címkék: Cekendi repülőtér látványtervei, Nagy Tamás