Csak bringásbarát felhőkarcolók épülhetnek ezután Londonban
sebesp 2019.08.24.

Szigorítják a felhőkarcolók építésére vonatkozó szabályokat Londonban a járókelők és a kerékpárosok érdekében. A toronyépületek miatt ugyanis olyannyira felerősödhet a szél az utcákon, hogy az már a gyalogosok és a biciklisták épségét veszélyeztetheti.

Amikor 2014-ben elkészült a Rafael Viñoly tervezte, Jaguár-olvasztó mellékhatásáról elhíresült 39 emeletes, Walkie Talkie néven emlegetett felhőkarcoló a brit főváros pénzügyi negyedében, a Cityben, az emberek panaszkodni kezdtek, hogy olyan erős szél alakult ki miatta, hogy árókelőket sodort el – emlékeztettek brit lapok.

Ismertették a helyi vezetés arról szóló friss döntését, hogy azoknak az építőipari cégeknek, amelyek 25 méternél magasabb épületet akarnak felhúzni a Cityben, alá kell támasztaniuk, hogy a tervbe vett felhőkarcoló nem okoz elviselhetetlen szelet az utcaszinten.

Szélcsatornák könnyen ki tudnak alakulni a magas épületek halmazában: az épületek közötti szűk terek alacsony nyomást teremtenek, emiatt a szél felerősödik az épületek alján és a sarkain. Ez kellemetlen körülményeket teremthet a gyalogosok és a kerékpárosok számára, szélsőséges esetben pedig az is előfordulhat, hogy utóbbiakat a járművek elé sodorja.

A tervek szerint a szél legfeljebb megengedett erejét 29 km/h-ban korlátoznák, azokon a helyeken pedig,  ahol állni szoktak az emberek, például a buszmegállókban, 21 km/h lenne a maximum. Az utcai "beülős" helyeken  kávézók, éttermek teraszán – nem haladhatná meg a 10 kilométer/órát a szélerősség. Az irányelvek kialakításakor most először vették figyelembe a kerékpárosok érdekeit is. Megállapították továbbá, hogy a főútvonalakon és a kerékpárutakon a szél átlagos ereje nem haladhatja meg az 55 km/h-t. 

Emellett az építtetőknek a "legrosszabb esetre" szóló forgatókönyvet is be kell mutatniuk. Továbbá elvárják tőlük, hogy a rendelkezésre álló legfrissebb technológiát alkalmazzák a tervezéskor a szélcsatorna erejének felmérésére, valamint két szakértőt is fel kell kérniük külön-külön tesztek elvégzésére. Az esetleges eltéréseknek pedig a végére kell járni. 

Londonban az elmúlt években nőtt a felhőkarcolók száma, különösen a Cityben. Köztük van a Walie Talkie mellett a helyiek által csak Sajtreszelőként emlegetett Leadenhall Building is. További 13 db 78 és 305 méter közötti toronyépület emelkedhet a magasba 2026-ig. Hat már épülőben van, hét pedig megkapta az építési engedélyt.

(MTI)

Címkék: felhőkarcoló, London, Egyesült Királyság, Rafael Viñoly, szélcsatorna