Sztárépítész építi a 2,2 billió forintos mexikói repülőteret
donkanyar 2014.09.04.
Norman Foster brit sztárépítész és Fernando Romero mexikói tervező (Carlos Sim mexikói telekommágnásnak, a világ leggazdagabb emberének veje),építi fel Mexikóváros új, 2,2 billió forintba kerülő új repülőterét, a modern Mexikó leendő szimbólumát, amely a világ egyik legnagyobb infrastrukturális fejlesztése.

A jelenlegi, túlterhelt repülőtér tőszomszédságában létesülő óriási légikikötő „egy nagy munka lesz, a modern Mexikó szimbóluma” - jelentette ki Enrique Pena Nieto mexikói elnök szerdán a repülőtér megtervezésére kiírt pályázat eredményét kihirdetve. A beruházás költségeit 120 milliárd pezóra (2190 milliárd forint) becsülik.

A 4600 hektáron, egy hajdani tófenéken kialakítandó gigantikus repülőtér építése jövőre kezdődik és 50 év múlva fejeződik be. Ha elkészül, évi 120 millió fős utasforgalmat lesz képes lebonyolítani, négyszer annyit, mint a jelenlegi, amelyet majdan bezárnak és rekreációs, illetve oktatási központtá alakítanak át.

Az óriási X-et formázó, tágas és légies, membrántetős terminál mexikói szimbolikával teli, modern és avantgárd épülete az ország kapuja lesz, és hivatkozási pont az egész világ számára - mondta Gerardo Ruiz Esparza távközlési és közlekedési miniszter.

Az elnök szerint a gigarepülőtér hat kifutópályájából három már 2020-ra elkészül, és akkorra már 52 millió utast tud átereszteni. Mexikói illetékesek reményei szerint az új fővárosi nemzetközi légikikötő Latin-Amerika vezető légi fordítókorongjává válik. A korábbi tervektől eltérően az új projekt megvalósításához nem szükségesek kisajátítások, így az építkezést nem hátráltathatják jogviták.

A világ legjelentősebb építészeti díjaival, köztük a Pritzkerrel elismert brit sztárépítész, Norman Foster szerint az új terminál tágas termeit művészeti kiállításokra is fel lehet majd használni.

Foster mexikói partnerének nevéhez többek közt a Carlos Slim lányáról - saját feleségéről - elnevezett, extravagáns mexikóvárosi Soumaya Múzeum építése fűződik. Fernando Romero azt ígéri, hogy a terminál leképezi majd az őslakos motívumokon alapuló mexikói címert, amelyen egy kaktuszon álló sas éppen felfal egy kígyót.

Forrás: MTI

Címkék: építészet, Mexikó, Norman Foster, repülőtér