Sztárépítészek parádéja lesz Amerika legnagyobb ingatlanfejlesztése
sebesp 2017.07.16.
Már épül a Hudson Yards, ahol lakó és irodatornyok valamint bevásárlóközpont képezik majd a közel kétmillió négyzetméternyi területet, amely az USA történetének legnagyobb magánpénzből finanszírozott ingatlanfejlesztése lesz.

A projekttel ki akarják bővíteni Manhattan üzleti negyedét nyugati irányba a Hudson folyó felé. A fejlesztők szlogenje szerint a Hudson Yards a kultúra, a kereskedelem és a gasztronómia győzelmét hirdeti, egy olyan technológiai csoda, amely fenntarthatósággal, valamint a közterületek és a zöld parkok harmóniájával párosul. Manhattan nyugati részét újjáépítésében többek között a Kohn Pedersen Fox, a Diller Scofidio + Renfro, a Foster + Partners és a Heatherwick Studio is közreműködik.

Egyes épületek kivitelezése már javában zajlik, jövőre az új városnegyed több elemét is átadják. A 30. utca és a 11. sugárút északkeleti sarkában található 15 Hudson Yard lesz az első lakóépület, amely a gigantikus projekt keretében elkészül. Az egykori magasvasút pályájából kialakított High Line mellett megvalósuló, csaknem 100 ezer négyzetméteres épületet a DS+R tervezte a Rockwell Grouppal együttműködve. A 391 lakás mellett benne 4 ezer négyzetméteren találhatók majd olyan szolgáltatások, amelyeket a lakók igénybe vehetnek. Az 50. emeleten alakítják ki a wellness központot, medencékkel és fitnesszel, szépségszalonnal és gyermekek számára játszóteremmel. Az épületben étteremis helyet kap, mely borkóstolóval, klubszobával is rendelkezik majd – melyben biliár és kártyaasztalok várják a játékosokat. Legfelül New York legmagasabban fekvő szabadtéri terét hozzák majd létre.

A kulturális központ, mely Shed néven fut szintén a megvalósítás útjára lépett, előre láthatóan 2019-ben adják át. Itt éri majd el a High Line a Hudson Yards-ot. A 10 Hudson Yards épületet már át is adták a 10. sugárút vonalán. A 275 méter magas irodaház neves multinacionális cégeknek ad otthont.

A fejlesztés legmagasabb épülete a 30 Hudson Yards irodatorony, amely 395 méternyi magasságba emelkedik. Magasabb lesz, mint az Empire State Building, és a város legmagasabban elhelyezkedő szabadtéri kilátóját is itt alakítják ki. (Bár a World Trade Center One kilátója magasabban van, de az zárt, csak üvegfalak mögül lehet élvezni a látványt.)

Az 55 Hudson Yards irodaház mintegy 100 ezer négyzetméternyi területet kínál majd 2018-tól, és a Hudson Park dél-nyugati részén épül fel. A 238 méteres torony 10. emeletén a külső teraszról pazar kilátás nyílik majd a parkra. Az ingatlan homlokzata New York egyes ikonikus épületeinek stílusára hajaz, mintegy történelmi miliőbe ágyazva a fejlesztést, így a Sohóban található öntöttvas homlokzatok és a korai modernizmus is megjelenik az épületen.Az épületet az építészet két igazi nagy öregje jegyzi, Eugene Kohn (83) a Kohn Pedersen Fox-tól és Kevin Roche (92) a Kevin Roche John Dinkeloo and Associates LLC-től.

A Thomas Heatherwick tervezte Vessel hajóformájáról kapta a nevét. Ez egy interaktív építmény, amelyre 2500 lépcső szövetében lehet felkapaszkodni összesen másfél kilóméternyi útvonalon.


Forrás: Forbes.com / Realista.hu

Címkék: Diller Scofidio + Renfro, Egyesült Államok, felhőkarcoló, Foster + Partners, Heatherwick Studio, irodaház, Kohn Pedersen Fox, luxuslakás, New York